Про це на панельній дискусії «Інновації в цукровому діабеті: покращення якості життя пацієнтів вже сьогодні» розповів Борис Маньковський, головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я зі спеціальності «Ендокринологія», передає кореспондент «Вголосу»

За його словами, щоб держава дійсно почала відшкодовувати діабетикам вартість інсуліну, мали б провести велику роботу з мережами аптек безпосередньо в різних містах і містечках України. Програма передбачає відшкодування вартості інсулінів за кошти місцевих бюджетів, що мало б відбуватися за референтними цінами (цінами відшкодування) після внесення таких препаратів до реєстру референтних цін у встановленому порядку. Втім роботу цю наразі не завершено, що й не дозволяє діабетикам отримувати державний інсулін.  

«У середині березня на засіданні Кабміну було ухвалено рішення про впровадження цієї системи, є постанова, яку підписав колишній прем’єр Яценюк, про те, що рецептурну систему продажу інсуліну впроваджують з 1 квітня. Однак вона не почала діяти. Тому що для її реалізації потрібно вирішити багато технічних моментів. Слід вибрати мережу аптек, яка безкоштовно забезпечуватиме хворих інсуліном, потім буде відбуватися відшкодування від держави, необхідна робота з кожною областю України. Треба розв'язати ще багато технічно-організаційних питань. Тому сьогодні я не готовий вказати термін, коли конкретно ця система остаточно почне працювати. Але роботу ведуть», – зазначив Маньковський.

Як писав «Вголос», сьогодні в Україні офіційно зареєстровано 1,2 млн хворих на цукровий діабет, але фактична кількість уражених цим захворюванням сягає до 5,5 млн осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ