Кабінет міністрів України веде діалог із Міжнародним валютним фондом щодо формули розрахунку ціни на природний газ, – заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, виступаючи у Верховній Раді, – передає УНІАН.

«Ми перебуваємо в діалозі з Міжнародним валютним фондом, і наше завдання в тому, щоб на майбутнє формулу формування ціни на газ всередині країни зробити справедливою. Та формула, яка на сьогодні є, ще не впроваджувалася, і ми вважаємо, що на сьогодні вона вимагає відпрацювання», – сказав Гройсман.

Він також повідомив, що на даний час виконується технічна робота на рівні технічних фахівців.

На початку цього тижня міністр фінансів Олександр Данилюк за підсумками візиту української делегації, яку він очолював, Вашингтон (США) заявив, що на цей момент формула розрахунку ціни на газ в Україні не є ринковою, тому уряд веде переговори з МВФ, розглядаючи альтернативні можливості та постачання дешевшого газу.

У межах рішень українського уряду за програмою з МВФ, ціна на газ для населення має переглядатися двічі на рік – до 1 липня та до 1 жовтня – згідно з імпортним паритетом (вартостістю газу на німецькому газовому хабі NCG), однак після проведення розрахунків у Міненерговугілля заявили про відсутність підстав для підвищення цін на газ для населення на період наступного опалювального сезону.

Наприкінці липня Гройсман заявляв, що Кабмін не планує підвищувати ціни на газ, а подальші коливання будуть відбуватися у відповідності з інфляційними процесами на ринку енергоресурсів і не будуть різкими.

Як раніше писав «Вголос», Міжнародний валютний фонд категорично відмовився змінювати раніше погоджені з урядом України умови визначення ціни на газ для населення на опалювальний сезон 2017-2018 рр., який повинен привести до її підвищення на 17,6%.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ