Про це Ціхоцький повідомив у ефірі телеканалу TVN24.

Заступник глави МЗС Польщі прокоментував заяви деяких польських видань щодо погіршення польсько-американських стосунків. Так, польський портал Onet.pl отримав документи, згідно з якими, президент Польщі Анджей Дуда та прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький не зможуть відвідати Білий дім і зустрітися з Дональдом Трампом та іншими американськими високопосадовцями, поки до закону не будуть внесені зміни. 

За даними видання, після підписання закону про ІНП посол Польщі у Вашингтоні мав низку зустрічей з американськими чиновниками. Один із них, помічник держсекретаря з європейських та євразійських справ Уесс Мітчелл, заявив, що закон неприйнятний для США, оскільки він обмежує свободу вираження поглядів.

Бартош Ціхоцький заперечив існування таких ультиматумів.

«Американська сторона висловлювала постійне занепокоєння і питання щодо закону про Інститут національної пам’яті ще на етапі проекту. Вони далі мають свої сумніви. Це для нас не є  несподіванкою. Ми підтримуємо контакти із американськими дипломатами і немає у тих контактах ультиматуму», - заявив заступник глави МЗС.

Також Ціхоцький зазначив, що довго чекати на рішення конституційного суду щодо закону про «історичну правду» не доведеться, оскільки суд розглядає заяву Дуди як пріоритетну.

«Невідомо, чи у цей короткий термін заплановані якісь зустрічі», – додав Ціхоцький.

Як повідомлялося раніше, через суперечку Польщі з Ізраїлем американська адміністрація надіслала Варшаві сигнал, що польській владі не слід сподіватися на зустрічі ні з президентом Трампом, ні з віце-президентом Пенсом, доки кризу не буде вирішено.

Також відомо, що заява щодо критичного ставлення США до закону про Інститут національної пам'яті з'явилася у МЗС Польщі за чотири дні до прийняття змін.

ІА "Вголос": НОВИНИ