Уряд на чолі з Юрієм Єхануровим, швидше за все, буде виконувати свої обов'язки до формування нового уряду за підсумками парламентських виборів.

Таку думку висловили експерти в області права, коментуючи правову колізію, що склалася після рішення парламенту про відставку Кабміну у світлі змін, що вступили в силу, у Конституцію.

На їхню думку, формування нового уряду на даний час нереально, оскільки, відповідно до змін у Конституцію, його повинна формувати Верховна Рада.

При цьому кандидатуру на посаду прем'єра вносить президент за пропозицією коаліції депутатських фракцій, що має більшість у парламенті і "сформованою у відповідності зі статтею 83 Конституції...".

Однак порядок і терміни формування коаліції визначаються статтею Конституції, що, відповідно до перехідних положень, набирає чинності тільки після парламентських виборів.

Разом з тим, відповідно до статті 115 Конституції, Кабінет міністрів, відставку якого прийняла Верховна Рада, виконує свої обов'язки до формування нового уряду.

Як відзначають експерти, це норма прямої дії і не вимагає підтвердження указом президента.

Експерти також звертають увагу на те, що президент, відповідно до нового тексту Конституції, не має права призначити іншого виконуючого обов'язки прем'єр-міністра.

Українська правда з посиланням на Інтерфакс-Україна



ІА "Вголос": НОВИНИ