Про це в ефірі «112 Україна» заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

За словами міністра, після проведеної бойовиками «націоналізації» українських шахт, Україна повністю втратила можливість стежити за їх екологічним станом, а також видобутком і реалізацією вугілля.

«Звичайно, Україна зробила все для того, щоб вугілля з ОРДЛО не потрапляло на територію України, зокрема Міністерство енергетики направило відповідні листи до ГФС і на енергетичну митницю про перевірку вугілля на його якість та походження. Якщо це вугілля потрапить на територію України, причому будь-якими структурами, які його постачають, воно буде конфісковане. З іншого боку, на сьогоднішній день об'єднана енергосистема працює практично на нульових параметрах вугілля антрацитної групи: ми використовуємо в середньому 3,5-4 тисяч тонн, і основні контракті постачання в Україну ще не увійшли... Всі поставки, які контрактируются з інших країн, будуть контролюватися», - заявив Насалик.

Відповідаючи на питання про те, як можна відстежити походження вугілля, міністр сказав: «Кожне вугілля, як відбиток пальця, має свою геологічну структуру і свої показники. Тому будь-яке імпортоване вугілля, що входить в Україну, піддаватиметься хімічному аналізу. У  випадку виявлення походження вугілля із зони ОРДЛО воно буде конфісковане».

«Я знаю, що деякі наші приватні юридичні структури ведуть стеження, і у випадку потрапляння цього вугілля в турецькі порти або інші, я знаю, що йдуть відповідні судові позови», - додав він.

 

«Вголос»



 

ІА "Вголос": НОВИНИ