На думку дослідників, неефективне їх використання сприяє глобальному потеплінню, повідомляє видання The Guardian.

Дослідники визначили кількість викидів діоксиду вуглецю на кожному з етапів виробництва і експлуатації СВЧ-печей, а також при їх утилізації. За їх оцінками, 19 мікрохвильовок протягом року сприяють виділенню в атмосферу парникового газу такого ж об'єму, скільки виділяє один автомобіль.

Проте вчені стверджують, що обсяги автомобільних викидів в одній тільки Великобританії в 10 разів перевищують кількість вуглекислого газу, що викидається при використанні всіх СВЧ-печей в європейських країнах. Крім того, енергія, яка витрачається при приготуванні їжі в мікрохвильових печах менше, ніж при інших формах теплової обробки.

Тим не менш, фахівці рекомендують відключати печі відразу після використання, щоб електрика не витрачалася на додаткові функції, наприклад, електронні годинники.

Як відзначають дослідники, тривалість життя мікрохвильовок за останні 20 років зменшилася майже на сім років. Очікується, що до 2020 року на смітник буде викинуто близько 16 мільйонів пристроїв. Це також сприяє збільшенню обсягів парникових газів, що викидаються в атмосферу, і посиленню темпів глобального потепління.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ