Підозрюваний у вбивстві 51 людини під час нападу на мечеті в новозеландському місті Крайстчерчі Брентон Таррант відмовився визнавати свою провину.

Як повідомляє ТСН, про це пише The New York Times з посиланням на слова адвокатів Тарранта у Високому суді Крайстчерча.

Відмова Тарранта визнати провину означає тривалий судовий розгляд, який розпочнеться 4 травня 2020 року. Тепер суду належить подбати про безпеку учасників процесу, а також подумати про те, щоб підозрюваний не зміг використовувати підготовчі слухання як платформу для проголошення своїх поглядів.

Зазначається, що Таррант не визнає себе винним за кількома пунктами обвинувачення, зокрема в тероризмі та вбивстві. За словами судді, проведена експертиза показала, що підозрюваний абсолютно адекватний, тому є осудним.

«Коли у суді йому озвучили обвинувачення, Таррант, який долучався до засідання відеозв'язком, усміхався. Це стривожило родичів загиблих», - йдеться у повідомлення.

Якщо провину доведуть, він швидше за все проведе залишок життя у в'язниці без права на дострокове звільнення - такого вироку ще ніколи не виносили в Новій Зеландії.

Нагадаємо, 15 березня у місті Крайстчерч в Новій Зеландії сталася стрілянина у двох мечетях. Нападник записав 17-хвилинне відео розправи над жертвами і транслював у прямому ефірі в інтернеті. Влада країни оголосила напад терактом.

Брентон Таррант – головний підозрюваний у цій справі. Він вважає себе расистом і фашистом, а до цього публікував «маніфест», де виступив проти мігрантів і писав про «білий геноцид». За його словами, ідейним натхненником злочину став норвезький терорист Андерс Брейвік. Брентон Таррант, який застрелив 51 людину, мав офіційну ліцензію на володіння зброєю.

ІА "Вголос": НОВИНИ