Про це повідомляє РІА «Новости».

Як пише німецьке видання «Spiegel» з посиланням на джерела в МОК, це означає, що ніхто з російських спортсменів не зможе виступити на Олімпійських іграх під прапором своєї країни.

Рада IAAF (Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій) 17 червня залишила чинною дискваліфікацію Всеросійської федерації легкої атлетики через численні випадків допінгу і, відповідно, відсторонення російських легкоатлетів від міжнародних змагань. МОК має намір розглянути цю ситуацію 21 червня, проте виконком МОК уже заявив, що підтримує позицію IAAF. За словами міністра спорту Росії Віталія Мутка, шансів на те, що саміт ухвалить інше рішення, фактично немає.

Як пише «Spiegel», якщо від участі в Олімпіаді відсторонять не тільки легкоатлетів, а й представників інших видів спорту, це буде «історичне рішення». Водночас видання вказує, що порядок денний саміту встановлює президент МОК Томас Бах. За даними джерел журналу, спочатку він обговорить ситуацію з Володимиром Путіним, з яким підтримує дружні стосунки.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи це повідомлення, заявив, що Кремлю невідомо про плани таких консультацій.

Міністр спорту Росії Віталій Мутко вважає, що рішення МОК може бути будь-яким. За його словами, навколо збірної Росії «йде якийсь психоз». «Зараз така спіраль розкручена, що вже ні здоровий глузд, ні доводи, нічого не чують», – сказав він «Р-Спорт». При цьому Мутко відзначив, що лише три допінг-проби з трьох тисяч, які взяли в російських атлетів з початку року, виявилися позитивними.

Крім того, на думку Мутка, IAAF переклала всю відповідальність на ВФЛА, знявши її з себе. Міністр нагадав, що президент IAAF перебуває під кримінальним переслідуванням за звинуваченням в отриманні хабара і приховуванні проб спортсменів і додав, що всю асоціацію треба розпустити.

Голова IAAF Себастьян Коу зі свого боку пояснив рішення Ради асоціації. Відповідаючи у своїй колонці в газеті «Телеграф» на закиди в тому, що це рішення несправедливе щодо «чистих» спортсменів, він заявив, що система, що склалася в російському спорті, «кидає тінь на кожного атлета, що є його частиною». «Ця система не визнає основний принцип спорту – захист спортсменів і гарантування безпечного та «чистого» середовища, де вони можуть конкурувати», – написав він.

Російська сторона наполягає на тому, що відповідальність спортсменів повинна бути персональної, а не колективною і що не можна карати всіх за помилки і порушення окремих людей.

Нагадаємо, російських легкоатлетів не допустили до виступів на Олімпіаді-2016.

ІА "Вголос": НОВИНИ