Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода». 

Як йдеться в документі, аналіз основних видатків свідчить, що влада знову прагне будувати поліційну  державу з особливими привілеями для виконавчої влади, а всі соціально-економічні проекти, які мали б хоч трошки поліпшити життя більшості українців, отримують мізерне фінансування.

«Зокрема, утримання уряду, президента та парламенту в 2018 році зросте майже на мільярд гривень у порівнянні з 2017 роком; бюджетні видатки на МВС на наступний рік сягнуть 63,9 млрд грн замість цьогорічних 53 млрд грн.

Це – бюджет знищення місцевих громад. Зокрема, у 2018 році уряд планує збільшити розмір вилучень за реверсною дотацією по індексу податкоспроможності з 50% до 80%. Тож чим більше заробляє місцевий бюджет, то більше в нього заберуть. Ми бачимо недофінансування освіти й медицини, і цю проблему влада перекладає на місцеві бюджети.

Це - бюджет банкрутства. Зокрема, загальний обсяг державного боргу на 31 грудня 2018 року сягне 2,747 трлн грн або 84,6% ВВП, при граничному рівні боргової безпеки 60%.

Це - бюджет розбазарювання державного майна. Зокрема, уряд хоче на власний розсуд без участі парламенту визначати, які об’єкти виставляти на приватизацію. На 2018 рік закладено 22,5 млрд гривень надходжень від приватизації, що значно більше, ніж в минулі роки.

Ми вважаємо, що для наповнення бюджету необхідно знищити корупційні схеми, вивести економіку з тіні, ліквідувати приватні монополії та повернути капітали із офшорів, що загалом додало б до Держбюджету близько 150 млрд доларів. 

Водночас уряд повторює минулорічні помилки, закладаючи інфляцію на рівні 7%. Так було, коли торік прогнозували 11 відсотків, але фактично інфляція сягнула 20%. Це означає, що те незначне зростання соціальних показників «з'їсть» інфляція», – йдеться в заяві.   

Свободівці вважають, що ухвалений у першому читанні проект бюджету є антисоціальним та вимагають не ухвалювати його в другому читанні.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ