Про це заявив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Олексій Балицький, повідомила прес-служба облдержадміністрації.

Він зауважив, що згідно з частиною ІІ статті 9 Закону України «Про відходи», саме територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об’єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території і не мають власника або власник не відомий, іншими словами це безхазяйні  відходи.

«Відтак, відповідно до положень Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, місцеві державні адміністрації або органи місцевого самоврядування приймають рішення щодо подальшого повадження з відходами. У випадку ж визначення власника відходів, він несе повну відповідальність за додержання умов поводження з ними та запобігання  негативному впливу відходів на навколишнє природне середовище відповідно до положень Закону України «Про відходи», – наголосив Балицький.

Нагадаємо, внаслідок незаконного завезення невідомої речовини хімічного походження у вигляді сірого порошку з різким запахом аміаку, на земельній ділянці, що знаходиться на землях поблизу с.Рясна-Руська та належить до земель Львова, Яворівське районне відділення Головного управління МВС України у Львівській області порушило кримінальну справу та скерувало зразки грунту з невідомою речовиною в ДП «Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки ім. академіка Л.І.Медведя» для визначення ступеня небезпеки зразків невідомої речовини.

За результатами експертизи, в даних зразках небезпечних речовин не виявлено. Відходи відносяться до 4 класу небезпеки, тобто малонебезпечних  відходів. Джерелом походження цих відходів  може бути суміш хімічного та металообробного виробництв.

ІА "Вголос": НОВИНИ