Вчені Європейського космічного агентства (ESA) за допомогою супутникових спостережень за льодовиком Ларсена встановили, що в Антарктиді утворюється один із найбільших айсбергів в історії.

Як зазначають дослідники, знімки, зроблені за допомогою супутника Copernicus Sentinel-1, вказують на те, що тріщина у льодовику Ларсена наразі вже сягає 200 кілометрів, - пише ukr.media.

Це означає, що льодовик Ларсена «тримається» за крижаний масив Антарктиди тільки тонкою смужкою льоду шириною п'ять кілометрів. Коли ця тріщина досягне вод світового океану, льодовик перетвориться на айсберг площею 6600 квадратних кілометрів.

«Використовуючи фотографії та дані з CryoSat, ми прорахували товщину льоду і дійшли висновку, що висота надводної частини айсберга становитиме 190 метрів, і він буде містити у собі приблизно 1155 кубічних кілометрів льоду. Під водою буде ще приблизно 210 метрів льоду», - заявив Ноель Гурмелен з університету Единбурга.

Як раніше писав «Вголос», вчені дослідили, що через зміни клімату за останні 50 років в Антарктиді зросла кількість рослин.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ