Ці звуки неможливо почути без спеціального обладнання, тому вчені вимушено змінили низькі частоти, після чого виходить своєрідна мелодія, яка цілком могла б стати саундтреком для трилеру або фільму жахів, інформує znaj.ua.

Шельфовий льодовик Росса — найбільший у всій Антарктиді. Щоб зрозуміти, наскільки він величезний, уявіть американський штат Техас, який пливе по Південним океаном.

Його головне завдання — уповільнити руйнування континентальних льодовиків: шельфовий льодовик затримує крижаний потік із суходолу у відкриті води.

Аби краще зрозуміти фізичні властивості льодовика, дослідники встановили 34 дуже чутливих сейсмічних датчики під його сніжною поверхнею. Датчики дозволили дослідникам вивчати структуру і руху впродовж більше двох років — з кінця 2014-го до початку 2017 року.

Коли вчені взялися за аналіз сейсмічних даних на льодовику, то з подивом помітили, що сніг, який вкриває льодовик, вібрує. Пізніше з’ясували, що причиною цього явища є вітер.

“Ми виявили, що шельф майже безперервно співає на частотах п’ять або більше Герців. Так відбувається через те, що сильно дмуть вітри поверх снігових дюн льодовика, а крига під ними вібрує”, — розповів геофізик і математик Жюльєн Чапут, котрий прискорив запис вібрації приблизно в 1,2 тис. разів, аби людина могла їх почути, оскільки звуки, що видаються шельфом, критично низькі.

ІА "Вголос": НОВИНИ