Впродовж цієї зими вчені з США помітили в Атлантичному океані біля узбережжя штатів Флорида і Джорджія сімох дитинчат рідкісного виду китів. Цьому виду загрожує вимирання, тому науковці отримали надію на відновлення популяції.

Про це повідомила в неділю місцева газета Daytona Beach News Journal, передає УНН.

Як зазначає видання, мова йде про північного гладкого кита, популяція якого, за оцінками вчених, в умовах дикої природи налічує лише близько 400 особин цього виду.

Вони поширені здебільшого в північній частині Атлантичного океану. Цей вид китів входить до переліку найбільш рідкісних. Дорослі особини досягають в середньому 15 м у довжину, маса їхнього тіла, зазвичай, становить від 40 до 70 т.

Спостереження проводили співробітники Національного управління США з дослідження океанів і атмосфери. Останній на сьогодні, та сьоме за зиму, дитинча було помічено в ці вихідні недалеко від бар'єрних островів біля узбережжя Джорджії.

Як вважають дослідники, мати дитинчати — 17-річна самичка, яка раніше була внесена в базу даних під номером 3270, її звати Піко. Востаннє, згідно з інформацією управління, дитинча у неї було 2011 року.

Північні китові щозими мігрують із вод біля узбережжя штату Мен і канадської провінції Нова Шотландія до берегів Флориди та Джорджії. 2018 року серед них не було помічено жодного дитинчати, що стривожило дослідників. Взимку з 2016-го на 2017 рік дитинчат було лише п'ятеро. Для порівняння, взимку з 2004-го на 2005 рік їх було 28, у сезон 2008-2009 років — 39.

"Я вдячний щоразу, коли знаходять нове дитинча", — зазначив дослідник Філіп Гамільтон з океанаріуму в Бостоні (штат Массачусетс).

Співробітниця природоохоронної комісії Флориди Кейті Джексон, своєю чергою, констатувала, що виявлення семи дитинчат вселяє надію, проте цього "все ще недостатньо". За її оцінками, для збереження чисельності популяції на колишньому рівні необхідно, щоб кожен рік на світ з'являлися 16-18 особин.

"Для росту популяції потрібно ще більше дитинчат", — наголосила вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ