Команда науковців з Великої Британії та України виготовила експериментальний радіоактивно безпечний алкоголь з Чорнобильської води та пшениці і надалі планує створити соціальне підприємство «Чорнобильська алкогольна компанія».

Про це повідомляє пресслужба Держагентства України з управління зоною відчуження у Facebook.

Зазначається, що для виготовлення експериментальної партії «АТОМІК» використовувалась вода з чорнобильських свердловин.

Повідомляється, що дистильований алкоголь розводили з мінеральною водою із свердловини в місті Чорнобиль, який має схожий хімічний склад з ґрунтовими водами регіону Шампань у Франції. Радіоактивних забруднень у воді не виявлено.

Повідомляється, що у своєму звіті науковці також представили результати дослідницького проєкту, який тривав 3 роки і полягав у вивченні міграції радіонуклідів із ґрунтів зони відчуження до сільськогосподарських культур, вирощених на цій території.

За даними Держагентства, дослідникам вдалося «продемонструвати, що у чорнобильській зоні можна створити чистий радіаційно безпечний продукт із традиційним смаком».

У відомстві додали, що у планах науковців - налагодити виробництво крафтової горілки із зерна, вирощеного у зоні обов’язкового (безумовного) відселення, і повертати 75% прибутку громаді постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів.

Дослідники вважають, що багато відселених територій вже можна використовувати для безпечного вирощування сільськогосподарських культур, якщо робити це під радіоекологічним контролем.

Зараз створюється соціальне підприємство «Чорнобильська алкогольна компанія», яка в майбутньому вироблятиме та продаватиме високоякісну крафтову горілку.

Як писав «Вголос», у мережі показали фото лікарської рослини з Чорнобильської зони.

ІА "Вголос": НОВИНИ