Оприлюднення нової частини розслідування Bellingcat і The Insider виявило цікаву деталь у подорожах одного з фігурантів справи про отруєння в Солсбері. Співробітник ГРУ РФ Олександр Петров перебував у Нідерландах саме в дні проведення там референдуму про асоціацію України з Євросоюзом.

Ідеться про події 2016 року, коли саме підсумки голосування в Нідерландах загальмували процес реалізації договору про асоціацію.

«Це питання було настільки болючим для Кремля, що Москва, крім звичайних засобів (хакерські атаки, вкидання фейкових новин), провела цілу спецоперацію: на території Голландії від імені »українських біженців« кілька росіян провели кампанію проти асоціації з Україною. При цьому вони поширювали фейкове відео з погрозами нібито від батальйону »Азов«, причому відео це було створено знаменитою фабрикою тролів Євгена Пригожина», - пише The Insider.

Дослідники звертають увагу на те, що саме в ці дні Амстердам вирішив відвідати Олександр Петров.

У другій частині оприлюдненого розслідування розкривається, що підозрювані у виконанні замаху на Скрипалів у британському місті Солсбері росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов мають практично однакові номери закордонних паспортів. Крім того, схожий номер мають документи Едуарда Широкова (Шишмакова) – росіянина, якого Чорногорія звинувачує в спробі організації державного перевороту. "Якщо у них номера закінчуються на 294 і 297, то у Широкова (Шишмакова) той же номер паспорта, але із закінченням 323, тобто з різницею в 25 і 27 виданих паспортів відповідно", - сказано в публікації.

ІА "Вголос": НОВИНИ