Щонайменше 25 людей загинули у сутичках між силами безпеки Ефіопії та активістами на півдні країни.

Про це повідомили агенції BBC медики.

За словами посадовців, сили безпеки застосували вогнепальну зброю під час акцій протесту, що проходять у регіоні Сідамо.

Активісти з етнічної групи сідамо планували в четвер, 18 липня, проголосити власний штат.

Вони звинуватили владу в тому, що ті не провели референдум щодо цього питання, як обіцяли.

Сідамо є п'ятою за розміром етнічною групою Ефіопії, що становить близько 4% населення. Всі чотири більші громади мають власні регіони у складі федеративного устрою Ефіопії, влаштованого за етнічним принципом.

Активісти та опозиція повідомляють про 60 загиблих, але місцевий голова служби безпеки Андінет Ашнафі застерігає, що ці цифри можуть бути перебільшеними.

Пан Андінет підтвердив, що четверо людей загинули в місті Гавасса, ще 26 людей там дістали поранення.

Членів інших етнічних груп також вбили під час нападу агресивного натовпу.

Як повідомили місцеві ЗМІ, протестувальники напали на туристичний готель. 12 туристів довелося виводити за допомогою військових.

У деяких районах півдня країни з четверга заблоковано інтернет. Це стосується зокрема Гавасси, головного міста регіону.

Минулого року до влади в Ефіопії прийшов прем'єр-міністр Абій Ахмед, який пообіцяв провести демократичні реформи.

Незабаром після цього активісти сідамо звернулися з проханням провести референдум, щоб отримати власний офіційно визнаний регіон.

Згідно з конституцією, влада Ефіопії повинна провести референдум протягом року з часу звернення будь-якої етнічної групи, яка бажає сформувати окрему адміністративну одиницю.

Дедлайном для проведення референдуму був четвер, 18 липня. Однак влада не організувала його проведення вчасно. Цьому передував складний перехідний період після першого року Абія при владі, а також хвиля етнічних сутичок та спроба місцевого перевороту.

Тоді сідамо заявили, що проголосять власний штат в кінцеву дату, коли мав бути проведений референдум – у четвер, 18 липня.

Сутичок великого масштабу вдалося уникнути, після того як опозиція сідамо домовилася із владою про перенесення проголошення свого регіону і проведення референдуму через п'ять місяців.

Але народи сідамо не сприйняли такий компроміс, що призвело до акцій протесту і сутичок.

Як п'ята за розміром етнічна група в Ефіопії, сідамо хочуть отримати такий самий рівень автономії, що й інші чотири великі громади.

Більшість представників сідамо – фермери, які вирощують каву.

Якщо сідамо матимуть власний регіон, місцева влада зможе проводити політику відповідно до економічних та культурних потреб місцевого населення.

Ефіопія – одна з найбільших та найбільш густонаселених країн Африки. Населення країни становить близько 85 млн людей.

Зона Сідамо є одним з провідних регіонів з виробництва кави в Ефіопії, що є однією з найважливіших статей економіки країни.

ІА "Вголос": НОВИНИ