[media=167888,167889,167890,167891] 

Про це повідомляє «N+1».

Судна було побудовано в давнину, Середньовіччя і в Новий час, їх датують різними періодами в діапазоні від приблизно 525 року до нашої ери до 1850-х років. Про знахідку йдеться в прес-релізі Саутгемптонського університету.

Останки 23 кораблів археологи виявили за 22 дні, в червні – на початку липня цього року. Найцікавішими знахідками вчені вважають затонулий грецький корабель часів пізнього архаїчного періоду, датований 525-480 роками до нашої ери, з вантажем амфор; торгове судно елліністичного періоду з амфорами з острова Кос; три римські торгові судна з ємностями, зробленими в Синопі (місто на чорноморському узбережжі Туреччини); корабель пізньоримського періоду з вантажем столового посуду. Крім затонулих суден, археологи знайшли й інші артефакти, в тому числі керамічні посудини, скинуті з корабля як баласт, і кам'яні якорі архаїчного періоду. Всі затонулі судна виявили на площі 44 квадратні кілометри.

Ці знахідки показують, наскільки важливим був торговий шлях у східному Середземномор'ї, що пролягав через архіпелаг Фурне та з'єднував Чорне й Егейське моря з Кіпром, країнами східного Середземномор'я і Єгиптом. Деякі затонулі кораблі йшли з вантажем з Італії, Іспанії та Північної Афрікі.

Археологічні роботи спільно проводять міністерство культури і спорту Греції й американська археологічна дослідницька та освітня організація RPM «Nautical Foundation». У вересні 2015 року в акваторії островів Фурне дослідники вже знайшли 22 затонулі судна. Тепер це число збільшилося до 45. У пошуках ученим допомагали місцеві жителі. За словами керівника експедиції Пітера Кембелла з RPM «Nautical Foundation» і Саутгемптонського університету, з 45 знайдених суден тільки 15 виявили після систематичного вивчення узбережжя, місце розташування інших кораблів ученим підказали місцеві рибалки й ловці губок. Досі вчені досліджували 50 відсотків берегової лінії островів архіпелагу, вони планують продовжувати роботу до 2018 року.

Острови Фурне розташовані в східному Егейському морі, недалеко від узбережжя Туреччини. Архіпелаг складається більш ніж з 20 маленьких островів з надзвичайно порізаною береговою лінією. У давнину острови постачали мармур у грецьку колонію місто Мілет, у Середньовіччя архіпелаг покинули, і він став притулком піратів. Нині заселено тільки три найбільші острови.

ІА "Вголос": НОВИНИ