Як повідомляє ТСН, прем'єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді закликав жителів Мосула евакуюватися на відстань понад шість кілометрів від річки. Місто Мосул, розташоване нижче за течією, перебуває під контролем «Ісламської держави».

Аналогічне попередження випустило і посольство США в Іраку. У тексті йдеться, що рівень води біля Мосула, за деякими прогнозами, може піднятися на 21 метр через кілька годин після прориву. Від повені серйозно постраждають й інші розташовані на Тигрі міста, в тому числі Багдад, заявили в посольстві.

Технічне обслуговування греблі було перервано на кілька тижнів 2014 року, коли споруда потрапила під контроль «ІД». Згодом греблю відвоювали, проте відтоді деякі необхідні роботи, для яких потрібен цемент, виконували не на належному рівні, оскільки місцева цементна фабрика залишилася під контролем «ІД».

США неодноразово попереджали про ризик прориву Мосульської греблі, однак влада Іраку вперше визнала таку небезпеку. Американські військові інженери обстежили дамбу в лютому 2016 року і заявили, що ризик прориву «значно вищий, аніж передбачали раніше».

ІА "Вголос": НОВИНИ