«З кожним днем заарештованих чекають усе суворіші покарання, їх розглядають не як протестувальників, а як бунтівників, які намагаються завдати шкоди системі органів державної влади», – передає іранське інформагентство Tasnim слова Казанфарабаді.

Про яку кількість заарештованих ідеться, він не уточнив.

За інформацією іранської служби Радіо Свобода, всього у країні за кілька днів протестів заарештували близько 700 людей, із них щонайменше 450 – у столиці країни Тегерані. Заступник міністра внутрішніх справ Ірану заявив, що 90% заарештованих не старші 25 років.

Іранський верховний лідер аятола Алі Хаменеї 2 січня звинуватив «ворогів Ірану» в розпалюванні антиурядових акцій протесту, внаслідок яких загинули щонайменше 22 людини, зокрема поліцейський.

Хаменеї прокоментував протести вперше, відколи вони почалися 28 грудня. За його словами, «вороги Ірану» втручаються у справи країни своїми «грішми, зброєю, політикою і розвідкою».

Мітинги в Ірані розпочалися як виступи проти високої інфляції і підвищення цін на основні продукти харчування, але швидко перетворилися на антиурядові протести.

Велика Британія, Німеччина, Швеція і Туреччина висловили занепокоєння через загибель людей і закликали іранську владу поважати людські права.

ІА "Вголос": НОВИНИ