На Львівщині, у містечку Журавно, що у Жидачівському районі, відреставрують Палац Скшинських – Чарторийських.

Таку ініціативу проявив благодійний фонд “ HopeUA” (з проєктом Hope for Kids), який планує за грантові кошти уряду Нідерландів відремонтувати та відреставрувати палац і облаштувати тут Центр психологічної реабілітації дітей - жертв війни.

Про це йшла мова 6 листопада на прес-конференції у Львівському прес-клубі.

Напередодні, минулої п'ятниці було підписано Меморандум між Львівськими облдержадміністрацією, облрадою та співзасновником БФ “HopeUA”.

Витяг з Меморандуму

  1. Цей Меморандум підписано Сторонами з метою створення обласного центру соціальної реабілітації дітей (далі – Центр), а також проведення реставраційно - ремонтних робіт комунального закладу Львівської обласної ради «Журавненський будинок підтриманого проживання психоневрологічного типу» на вул. Зелена, 2 в смт Журавно, Стрийського району Львівської області (далі – Роботи), на базі якого буде створений Центр соціальної реабілітації дітей війни.

Історична довідка

Палац Скшинських-Чарторийських у Журавно — пам'ятка архітектури на півдні Жидачівського району на Львівщині. Збудований наприкінці XVIII ст. Адамом Жебровським. Палац мав у плані вигляд підкови зі симетрично розташованими двома крилами. Головний фасад прикрашав портик, а ще був великий балкон з колонами тосканського ордера. На території палацового комплексу був зимовий сад і альтанка, обрамлена чавунною балюстрадою. Навколо палацу було закладено ландшафтний парк.

Цей палац згорів у 1904 році й більше вже не відбудовувався. Коли у 1904 році згорів старий палац, власник Журавно Антоній Скшинський збудував за сотню метрів новий палац у стилі неоренесансу з елементами ампіру і сецесії, спроєктований львівським архітектором, професором Владиславом Садловським. Його фасад прикрасила ліпнина: алегорії на військову тематику, маскарони лицарів, гербові картуші тощо. У 1930-х роках палац реставрували його останні власники, подружжя Гелени Скшинської і Казимира Чарторийського, дещо розширивши його.

Найгарніший вигляд на палац був з боку великого саду, що й зараз оточує споруду. З цього боку фасад був підкреслений двома ризалітами неоднакової ширини з відкритою терасою між ними.

У палаці збереглися залишки різьблення і ліпнини роботи відомого львівського майстра Пьотра Віталіса Гарасимовича.

Парк навколо палацу заклав ще Адам Жебровський. У середині ХІХ століття парк перекомпонував відомий ландшафтний архітектор того часу Каміл Ямме. На початку XX століття на догоду новому власникові парк знову було видозмінено.

У парку чимало екзотичних рослин, серед яких 300-річне тюльпанове дерево, гінкго, стробус.

З радянських часів і дотепер на території маєтку діє дитячий протитуберкульозний санаторій. Палац служив одним з його корпусів до пожежі 2004 року. Хоч і мізерні, у ньому збереглися залишки колишнього оздоблення. Споруда перебуває в жалюгідному стані. Кілька років тому нащадки Чорторийських виділили чималі кошти на її ремонт, проте розпочаті роботи невдовзі припинилися, і споруда руйнується дедалі більше...

Представниця благодійного фонду Анна Ткачик розповіла, що ініціатори відбудови палацу та створення Центру реабілітації дітей розраховують на грантові кошти, сподіваються на 3 млн.євро, за які упродовж двох років від початку весни наступного року зможуть реставрувати палац, облаштувати у ньому кабінети та зали центру, укриття, довколишню інфраструктуру.

Поки що фонд упродовж червня-жовтня цього року приймав на реабілітацію дітей з України з важким ступенем посттравматичного синдрому.

Всього біля ста дітей отримали таку допомогу (упродовж 21 дня) у різних локаціях Західної України.

Відбирали дітей для таких поїздок за рекомендаціями Мінсоцполітики України.

Для облаштування нового Центру реабілітації дітей фонд вибрав палац Скшинських-Чарторийських у Журавно з кількох причин.

Щоб врятувати архітектуру і сам палац від руйнування.

Окрім того поруч у Журавно працює будинок підтриманого проживання (психоневрологічний диспансер) – один із основних осередків для розміщення дітей з особливими потребами з областей.

Саме сюди з початком широкомасштабного вторгнення російських окупантів в Україну переїхав будинок для дітей “Сонечко” з особливими потребами із Запоріжжя і зараз тут перебуває сто діток віком 2-7 років разом із вихователями.

Будинок підтриманого проживання у Журавно

За словами заступника департаменту соцзахисту населення ЛОДА Тетяни Крут, у будинку провели реконструкцію, поміняли дах, облаштували сучасні кухню, санвузли, пральню, закупили потужний генератор. З бюджету на ремонт будинку витратили 27 млн. грн.

Фото палацу Ольги Боднар з Фейсбук.

ІА "Вголос": НОВИНИ