Згідно з обвинувальним актом, який оголосив прокурор, Коцабі інкримінують державну зраду, підривну діяльність на користь іноземної держави, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України, повідомляє «Радіо Свобода»

Так сторона обвинувачення розцінює відеозвернення Коцаби «Я відмовляюся від мобілізації», яке було поширене в мережі інтернету, інтерв’ю для російських ЗМІ, в тому числі участь у російських програмах, поїздки на території, захоплені угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», і репортажі звідти тощо.

Коцаба своєї вини не визнав. Під час судового засідання Коцаба заявив, що «владі вигідно зробити з мене страшилку, щоб прикриту свою нікчемність і прикрити те, що вони не зробили те, що обіцяли на Майдані».

Одним із адвокатів Руслана Коцаби є правозахисниця Тетяна Монтян. За її словами, «всі спроби підтягнути саме Коцабу до того, що в країні зірвана мобілізаційна кампанія, є безглузді, це очевидно».

Звертаючись до журналістів, підсудний заявив: «...владі вигідно зробити з мене страшилку, що Коцаба відмовив всіх від армії і війну програєм через Коцабу, щоб прикрити свою нікчемність і прикрити те, що вони не зробили те, що обіцяли на Майдані».

Суд оголосив перерву, 29 квітня розпочнуть заслуховувати свідків.

Суд також задовольнив клопотання Коцаби про дозвіл на побачення з дружиною і матір’ю.

Раніше суд продовжив арешт Коцаби до 6 червня.

Коцаба неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації і закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими.

Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем совісті й закликала його звільнити.

Як повідомляв «Вголос», 8 лютого журналіста арештували. Івано-Франківський міський суд залишив Руслана Коцабу під вартою на 60 днів, до закінчення досудового слідства.

ІА "Вголос": НОВИНИ