Про затримання написала дружина журналіста у соцмережах.

 

Як передає місцеве видання «Фіртка», в Івано-Франківському міському суді розпочалося засідання, на якому обиратимуть запобіжну міру щодо скандального блогера Руслана Коцаби.

Прокурор просить запобіжний захід у вигляді тримання під вартою через тяжкість злочинів та інформацію про те, що Коцаба має намір виїхати на територію «ДНР» та «ЛНР».

Натомість журналіст із звинуваченнями не погоджується і порівнює це засідання із судилищем часів Сталіна. Каже, що ніколи не займався «заказухами» і не вважає свою діяльність злочинною.

Коцаба просить про пом'якшення запобіжного заходу, бо має на утриманні двох малолітніх дітей і хвору матір, а відтак тікати і ховатися не збирається і зацікавлений допомогти слідству, щоб захистити свою честь і гідність.

Журналіста звинувачують за статтями 111 (ч.1) та 114 (ч 1.) КК України.

Ст. 114 ККУ: 1. Передача або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю, якщо ці дії вчинені іноземцем або особою без громадянства, - караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Ст. 111 ККУ : 1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, - карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років. 

ІА "Вголос": НОВИНИ