Найкращих журналістів-розслідувачів нагородили премією імені Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка.

Конкурс журналістських розслідувань для регіональних і загальноукраїнських медійників відбувся вдруге.

Надійшло понад 130 робіт, більшість із них – на місцеву тематику.

За словами організаторів, така активність із боку учасників свідчить про зростання актуальності розслідувальної журналістики.

Цьогорічним партнером заходу став Національний музей Революції Гідності. Нагородження відбулося в його локації – Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану.

“За останні кілька років справа вбивства Василя Сергієнка почала буксувати на місці й нині перебуває на початковому етапі. Суди вже відпустили трьох підозрюваних виконавців убивства. Вони на волі й можуть впливати на свідків. Ми вчергове намагаємося привернути увагу суспільства до справи вбивства Василя Сергієнка, адже непокаране зло повертається та зростає. Чого варті вбивства Павла Шеремета та Катерини Гандзюк… Наш конкурс підтримує талановитих сміливих регіональних журналістів-розслідувачів, популяризує громадську активність та розслідування корупційних діянь місцевих “еліт”. Наша ініціатива – громадська. На мій погляд, існування конкурсу, який від імені суспільства відзначає журналістів за їхню роботу, – унікальний та позитивний сигнал. Значна кількість цьогорічних розслідувань конкурсантів мала реальний позитивний результат для суспільства – від зупинення незаконних забудов, порушення кримінальних справ до відставок різних чиновників. Журналісти своєю роботою змінюють життя, впливають на владу. Журналісти-розслідувачі – справжня четверта влада”, – переконаний куратор премії Олександр Аронець.

До складу експертної ради конкурсу ввійшли авторитетні журналісти та науковці: публіцист Віталій Портников, професор Сергій Квіт, ведучий проєкту “СтопФейк” Марко Супрун, журналісти Ростислав Мартинюк та Юрій Грицик.

На ініціативу вдови Василя Сергієнка – присутньої на врученні Валентини Сергієнко, учасники конкурсу, члени експертної ради та гості заходу підписали відкритого листа Генеральному прокуророві України Руслану Рябошапці з вимогою активізувати розслідування у справі вбивства Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка та знайти замовника вбивства.

До слвоа, на конкурс подають не лише роботи професійних журналістів, а й громадських діячів, які пишуть у різні видання, та блогерів.

Посмертно присуджену херсонській громадській діячці Катерині Гандзюк нагороду прийняв її батько Віктор. До речі, гранпрі конкурсу отримало колективне розслідування трьох журналісток “ГАНДЗЮК: СИСТЕМНЕ ВБИВСТВО”.

Організатори конкурсу також висловили вдячність меценатам конкурсу. 

Отримуючи нагороди, переможці ділилися розповідями про особливості роботи щодо своєї теми, зокрема обмінялися думками про те, наскільки розслідування в наш час дошкуляють фігурантам і спричиняють громадський резонанс та наскільки становлять небезпеку для авторів.

Подаємо список переможців у семи номінаціях другого конкурсу журналістських розслідувань імені Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка:

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ В ІНТЕРНЕТ- ТА ДРУКОВАНИХ ЗМІ”

Переможець:

Максим Савчукпрограма “Схеми: корупція в деталях” (Радіо Свобода)

Робота: “Зелена родина ру”. Кінобізнес Зеленського у Росії

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ В МІСЦЕВИХ ІНТЕРНЕТ- І ДРУКОВАНИХ ЗМІ”

Переможець:

Олена ЖежераРух Чесно

Робота: “Забудова урочища Протасів Яр: сліди Корбана й мовчання Зеленського”

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ, БЛОГЕРІВ”

Переможець:

Катерина Гандзюккеруюча справами виконавчого комітету у Херсонській міській раді

Робота: “Остання крапля. Привід для вбивства”

Посмертно присуджену херсонській громадській діячці Катерині Гандзюк нагороду прийняв її батько Віктор.

Номінація “НАЙКРАЩЕ РОЗСЛІДУВАННЯ МІСЦЕВИХ ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ, БЛОГЕРІВ”

Переможець:

Григорій Козьма, головний редактор журналу “Громадське слідство”, блогер

Робота: “Обороноздатність України? Ні, не чули – звертайтесь в ФСБ”

Номінація “НАЙКРАЩЕ ТБ-РОЗСЛІДУВАННЯ”

В номінації дві роботи отримали однакову кількість балів. То ж маємо двох переможців. 

Данило МокрикBihus.Info

Робота: серія матеріалів “Прокурори Майдану”

Сергій Андрушко, програма “Схеми: корупція в деталях” (Радіо Свобода)

Робота: “Андрій Богдан. “Незаслужене” звання та грамота від Азарова в розпал Євромайдану

Номінація “НАЙКРАЩЕ МІСЦЕВЕ ТБ-РОЗСЛІДУВАННЯ”

Переможець:

Олеся Борейко, ГО “Миколаївський центр журналістських розслідувань”, Bihus.Info

Робота: “Курорт для прокурорів”

ҐРАНПРІ від оргкомітету

Анна Бабінець, Олена Логінова, Катерина Лихогляд

Слідство Інфо

Робота: “Гандзюк: системне вбивство”

Диплом “За вагомий внесок у боротьбу проти переслідувань журналістів” отримав блогер Сергій Іванов.

Робота “Поліція бану. Як поліція запроваджує цензуру в Інтернеті” стосується розслідування про заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіції Євгена Шевцова, який свого часу балотувався на керівну посаду в ДБР.  Журналісти опублікували матеріали про його статки і бізнес дружини Альони Дегрик “Леогеймінг пей”, що виводив кошти букмекерських контор і онлайн-казино до Росії та так званих “ЛДНР”. Після цього Євген Шевцов розпочав помсту журналістам, проти родичів журналістів порушувались кримінальні справи, їм блокувати рахунки. Зрештою, було заблоковано більше 10 сайтів, де розміщувались матеріали про нього. Окрім того, одним із постраждалих від подібних безчинств “правоохоронців” став член журі першого конкурсу імені Василя Сергієнка професор Валерій Іванов. На погляд організаторів конкурсу чиновники на кшталт Євгена Шевцова, та їхні безчинства повинні бути відомі широкому загалу суспільства. Тільки так можна захистити журналістів та їх родини від тиску, залякувань та переслідувань. Тільки так можна запобігти новим справам Сергієнка, Гандзюк та Шеремета, - наголосили організатори.

Повний список фіналістів можна подивитись за посиланням.

Також організатори повідомили, що ув'язнений в СІЗО підозрюваний у вбивстві Василя Сергієнка Вадим Мельник подав до суду на засновників конкурсу Олександра Аронця та Олега Собченка. Підозрюваний вимагає в активістів 100 тисяч грн. та фактично хоче заборонити їм публічно висловлюватись про підозрюваних в організації цього кривавого злочину. "Цей абсурд став можливим через імпотенцію правоохоронної та судової системи, яка за багато років, маючи беззаперечні докази, замість винесення вироків винним - відпускає підозрюваних на волю", - обурились організатори.

ІА "Вголос": НОВИНИ