В надрах Місяця знайшли залишки давньої Тейї – протопланети, зіткнення якої з Землею і призвело до появи супутника.

Про це пише Science Alert з посиланням на дослідження професора Університету Нью-Мексико Еріка Кано.

Згідно з основною гіпотезою виникнення Місяця, понад 4,5 млрд років тому із Землею зіткнувся космічний об'єкт розміром з Марс – протопланета Тейя. Енергія удару розплавила цей об'єкт, а від Землі відколовся шматок, який згодом став Місяцем.

При цьому до цих пір вченим не вдалося виявити ніяких слідів загиблої планети. Згідно з розрахунками, Місяць повинна на 90% складатися з речовини, схожої з Землею, упереміш з ґрунтом, який залишився від Тейи, проте аналіз місячного ґрунту показує, що він на 100% збігається із земним.

Вчені з Університету Нью-Мексико провели новий аналіз ізотопного складу місячного ґрунту – вони вивчили невеликі зразки супутника, отримані з різних ділянок – з дна темних базальтових морів, до плаксіоглазів, піднятих з глибини давніх погаслих вулканів.

Виявилося, що ґрунт з цих ділянок має різний ізотопний склад – чим глибше формувалася порода, тим більше важких ізотопів кисню вона містить. Це робить різницю між місячним ґрунтом і земним досить великий, щоб можна було припускати про появу Місяця з іншого космічного об'єкта.

Судячи з кількості важких ізотопів, Тейя повинна була сформуватися досить далеко від Сонця. Ймовірно, недалеко від Землі вона з'явилася в результаті гравітаційної аномалії на своїй орбіті.

Як відомо, в кінці лютого у Сегежському районі Карелії (Росія) зафіксували падіння метеорита.

ІА "Вголос": НОВИНИ