Малиновський районний суд міста Одеси наклав на засуджених додаткові зобов'язання, а саме прочитати твори відомих письменників.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Так, двох крадіїв звільнили від відбування покарання у вигляді позбавлення волі (на три роки) з випробуванням, строком на 1 (один) рік, поклавши на них обов`язки, передбачені п. п. 1, 2 ч. 1 та п. 6 ч. 3 ст. 76 КК, а саме :

  • періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи;
  • дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій.

Також обвинувачувані повинні прочитати наступні твори:

1) повість «Пригоди Тома Соєра», автор Марк Твен;

2) роман «Пригоди Гекльберрі Фінна», автор Марк Твен;

3) пригодницьку повість «Біле Ікло», автор Джек Лондон;

4) вірш Тараса Шевченка «Минають дні, минають ночі …».

Таке рішення суду обґрунтували наступним чином:

«4.13.Оскільки, на думку Ф.М. Достоєвського, перестати читати книги — значить, перестати мислити, читання певних, визначених судом творів для обвинувачених буде стимулом для мислення і пізнання світу у вимірі без вчинення суспільно шкідливих дій. Твори, визначені судом і які відносять до дитячої літератури (уроків зарубіжної літератури 5-го класу), саме призвані формувати в дитині всі добрі, сердечні і незлобливі відчуття як щодо себе, так і до оточуючого світу. Окрім того, вони показують, як люди співіснують протягом багатьох років не тільки без неприязні і ненависті один до одного, а й з необхідною у суспільстві повагою як до цінностей життя, так і до встановлених у суспільстві правил. Так, наприклад, у творі «Пригоди Тома Соєра» (1876 р.) його автор Марк Твен дуже влучно, окрім жартівних пригод неабиякого хлопчини, показує, які загальнолюдські цінності існують у суспільстві: «…Будь-який предмет, що дістався нам ціною благородної, чесної праці, здається нам солодше і миліше» (Глава третя); «Сам того не відаючи, він відкрив великий закон, який керує вчинками людей, а саме: для того щоб людина або хлопчик пристрасно захотів мати яку-небудь річ, нехай ця річ дістанеться йому як можливо найважче»; «Робота є те, що ми зобов`язані робити …..» (Глава друга).

 4.14.Саме завдяки таким творам у дитини і повинні створюватись образи прекрасного, найкращого, які вона буде нести через все життя. І якщо людина була позбавлена такого прекрасного у дитинстві, потрібно компенсувати їй такі знання у сьогоденні. Фактично це питання духовного розвитку людини, питання любові до ближнього і поваги до права власності.

 4.15.У будь-якому випадку такий вид обов`язків, як частина покарання, повинен бути кориснішим і ефективнішим ніж будь-яке інше покарання, що передбачено у кримінальному законі.

 4.16.Інші твори, що будуть призначені для читання на думку суду, також пов`язані з власним вихованням себе у дусі поваги до встановлених у суспільстві правил і визначення своєї ролі в громаді».

Варто зазначити, що крадіїв звинувачують у тому, що вони незаконно проникли на територію майданчика тимчасово затриманих транспортних засобів, та, шляхом подолання паркану, викрали з декількох автомобілів автомагнітоли та автомобільні динаміки.

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ