Низка інтернет-провайдерів із вересня підвищать тарифи приблизно на 10%, – пише Українська правда із посиланням на російське видання «Коммерсант».

1 серпня севастопольський провайдер «Севстар» повідомив про підвищення тарифів на домашній інтернет «через суттєве зростання вартості інтернет-трафіку у провайдера, що стоїть вище». Залежно від пакета послуг, тарифи підвищуються на 7-10% із 1 вересня, на доступ через wi-fi – на 25%.

Як пояснив гендиректор «Севстар ІСПС» Костянтин Кокуш, у липні компанія отримала повідомлення від магістрального оператора зв'язку «Міранда-медіа» про значне підвищення цін на IP-трафік із 19 серпня.

За словами Кокуша, раніше «Севстар» закуповував трафік у «Міранда-медіа» і міжнародного оператора RETN в рівних частках, але після того, як наприкінці липня Україна відключила волоконно-оптичну лінію зв'язку до Криму, «Міранда-медіа» стала фактично монопольним постачальником таких послуг.

«При переході на 100% закупівель у «Міранда-медіа» наші витрати зросли на 20%, а незабаром вони оголосили про підвищення цін, у результаті чого наша середня закупівельна ціна 1 Мбіт IP-трафіку у вересні в 1,8 рази перевищить аналогічний показник червня», – пояснив він зростання тарифів «Севстару».

Повідомлення від «Міранда-медіа» про підвищення цін на IP-трафік отримав і гендиректор стільникового оператора «КТК Телеком» (з літа 2016 року надає послуги в Криму під брендом Volna Mobile) Дмитро Клименко.

За його словами, стільниковий оператор у своїй ціновій політиці не буде орієнтуватися на заяву магістрального оператора; зростання цін у одного з декількох постачальників «не вплине суттєво» на економіку «КТК Телеком».

Клименко визнає, що інтернет-трафік у Києві коштує дешевше, ніж у Ростові чи Краснодарі, але стільниковий оператор очікував, що «рано чи пізно магістральний канал зв'язку з Україною буде відключено», тож завчасно підключився до російських волоконно-оптичних ліній зв'язку, в тому числі «Міранда-медіа».

«Якщо перекривають воду і відключають електрику, напевно, відключать і канали зв'язку. Ми були відпочатку готові до такого розвитку подій. Ми одразу будували і будуємо економічну модель із того, скільки трафік коштує в РФ», – сказав Клименко.

Представник «Міранда-медіа» Вікторії Саулової каже, що компанія повідомила операторів про можливе збільшення тарифів, але поки їх не підвищувала. За її словами, послуги «Міранда-медіа» обґрунтовано коштують дорожче, ніж в Україні.

«Вартість трафіку в Україні й Росії приблизно однакова, а транспортна складова вище, тому що відстань від Сімферополя до Москви в рази більша, ніж від Сімферополя до Києва», – пояснила Саула.

«Більше того, щоб забезпечувати Крим резервним обсягом трафіку, ми закуповуємо подвійний обсяг трафіку на випадок форс-мажору. У цьому випадку ми можемо забезпечити весь Крим інтернетом по одному з двох наявних у нас каналів», – додала вона.

«Ростелеком» контролював «Міранда-медіа» до вересня 2015 року, а потім скоротив свою частку (до менш як 20%).

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ