Застрахованими мають бути всі. Про це йдеться у законопроекті № 9163, який нещодавно зареєстрували депутати. Вони пропонують ввести обов'язкове медичне страхування, повідомляє УНІАН.

Оплачувати страховку зобов'яжуть роботодавця, а якщо людина безробітна, за неї заплатять місцеві органи влади. Розмір обов'язкового внеску буде визначати Кабінет Міністрів. Але депутати вважають, що це має бути не менше 400 грн на місяць, йдеться в матеріалі газети "Сегодня". "Українці за свій рахунок фінансують систему охорони здоров'я на 60%, а держава — на 40 %. У результаті, медична допомога для українців стала катастрофічно недоступною економічно й фізично", — наголошують депутати у пояснювальній записці до проекту. Тому автори проекту пропонують розділити медпослуги на ті, які буде покривати держава, і ті, які відшкодує страховка.

Що оплатить держбюджет? У проекті зазначений той самий перелік медпослуг, що і в теперішньому законі. Це екстрена медична допомога, первинна допомога — лікування у терапевта, сімейного лікаря та педіатра; спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога; паліативна медична допомога і реабілітація; медична допомога дітям до 16 років, ведення вагітності і пологи.

Конкретний перелік безкоштовних послуг буде відомий лише 2019 року, коли Рада буде затверджувати новий держбюджет. Тобто українцям щороку будуть повідомляти, що в лікарнях офіційно платно й скільки це буде коштувати. Ціна на медпослуги буде однаковою в усіх медустановах. Те, що не увійде в програму, по суті, й повинна покрити медстраховка.

Також у законопроекті зазначено, що може покривати страховка. Це діагностика, лікування, профілактика, реабілітація і ліки. Перелік послуг буде залежати від договору зі страховою компанією. Річний внесок за кожну людину буде коштувати приблизно 4 783 грн або 398,56 грн щомісячних платежів. Його повинні будуть платити роботодавці, і зроблять це, ймовірно, за рахунок зарплат; за безробітних повинні будуть платити місцеві органи влади (з отриманих податків). Законопроект встановлює для страховиків масу обмежень. Наприклад, страхова компанія повинна зберігати гроші лише в державному банку. 94 % внеску страховик має спрямовувати у свій резервний фонд. Саме з нього компанія буде оплачувати лікування клієнтів. 5 % від цієї суми страхова залишає на організацію своєї роботи: сюди входять витрати та прибуток підприємства. Ще 1 % треба буде переказувати в Державний резервний фонд. Він нібито має стати "подушкою безпеки": якщо у якоїсь страхової раптом закінчаться гроші, лікування пацієнтів фінансуватимуть із Фонду.

Нова структура буде контролювати страхові компанії. Саме тотальний контроль і насторожує страховиків. Наприклад, Державний резервний фонд — непоганий спосіб для чиновників контролювати грошові потоки на медицину. За підрахунками самих авторів законопроекту, завдяки страховим внескам роботодавців можуть "дофінансовувати" медицину на 50-70 млрд грн.

Законопроект № 9163 лише нещодавно внесли до парламенту. Він повинен ще пройти обговорення в комітетах парламенту й отримати експертний висновок, тільки потім його можуть винести на голосування. До цього моменту може пройти достатньо багато часу. Наприклад, два практично ідентичних проекти лежать у комітетах з 2016-го.

ІА "Вголос": НОВИНИ