Національний банк України почав стрес-тестування 29 найбільших фінансових установ країни.

Про це повідомляє «Сегодня».

«Основна мета – визначення якості активів банків (тобто ймовірності своєчасного і в повному обсязі повернення виданих кредитів) і достатності капіталу під час можливого погіршення розвитку економіки. І якщо потрібно, НБУ вимагає від них збільшення капіталу, ухвалення необхідних для зменшення ризиків заходів», – повідомила експерт банківського сектору Олена Коробкова.

При цьому українські експерти не очікують, що регулятор за підсумками стрес-тестів відразу почне закривати банки, що перевіряються.

«У НБУ оцінять, наскільки той чи інший банк зможе виконати свої зобов'язання перед вкладниками в разі проблем в економіці... На виконання рекомендацій НБУ дається кілька місяців. Після цього регулятор застосовує санкції: обмежує такому банку обсяги кредитів, відкликає ліцензії на виконання тих чи інших операцій», – повідомив аналітик Іван Нікітченко.

Водночас виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин порівняв стрес-тести в банках зі штабними навчаннями в армії.

«Моделюються певні ситуації, які малоймовірні, наприклад, різке зростання інфляції, але можливе. Серед перевірених банків є кілька, які не виконали рекомендації НБУ за попереднім стрес-тестуванням, не збільшили свій капітал, тому до них буде особлива увага», – зазначив він.

«Банки з першої десятки за величиною капіталу тестування пройдуть з імовірністю, близькою до 100%, але і клієнтам інших перевірених банків побоюватися нічого», – резюмував Пендзин.

ІА "Вголос": НОВИНИ