Нововведення вже призвело до масової ліквідації так званих ФОПів, повідомляє «DW».

 6 грудня Верховна Рада України проголосувала, а 27 грудня президент підписав ініційовані урядом зміни до Податкового кодексу та, зокрема, до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ)". Зміна у законі словосполучення "має право самостійно" на слово "зобов’язаний" істотно змінила правила ведення бізнесу для малих підприємців. 

Вже з 1 січня 2017 року всі фізособи-підприємці, навіть ті, які не одержують доходу (так звані "сплячі" ФОПи), повинні будуть платити єдиний соціальний внесок. Досі його сплачували лише ті, хто заробляв своєю підприємницькою діяльністю. У кого ж тимчасова пауза у роботі – здавав нульові податкові декларації та податків не сплачував.

Окрім цього через збільшення у держбюджеті мінімальної зарплати до 3200 гривень, збільшиться й розмір єдиного соціального внеску - замість трьохсот гривень підприємці щомісячно платитимуть 704 гривні. "Після ухвалення цієї норми до нас звертається надзвичайно велика кількість людей. За день ми обслуговуємо більше сотні підприємців, які хочуть закрити до нового року свою підприємницьку діяльність",- пояснює керівниця офісу київського документ-сервісу "Готово" Ганна Кузнєцова. Тут жителям Києва та області надаються різноманітні адміністративні послуги, зокрема працюють держреєстратори, які вносять зміни до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців. "У нас кілька реєстраторів, але через шалені черги вони не справляються. Зараз термінове навчання проходять ще кілька людей", - каже Кузнєцова. 

Послуга із закриття підприємницької діяльності безкоштовна. Та більшість людей "на нервах", адже часу на закриття власної справи обмаль - за кілька днів до закінчення року потрібно узгодити всі фінансової зобов’язання перед податківцями. "Погано, що в Україні правила ведення бізнесу змінюються зі сьогодні на завтра. Це не додає довіри бізнесу до держави та всіх її нововведень",- констатує керівник київського незалежного аналітичного центру "Офіс ефективного регулювання" Олексій Гончарук.

ІА "Вголос": НОВИНИ