Про це заявила радниця Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Олена Мячина, передає Громадське.

«Її не допускатимуть до росіян в Україні. Вони (російська сторона – ред.) самі запропонували синхронність дій (одночасних візитів двох уповноважених – ред.), і ми цього дотримуємося. Пустять нас — тоді пустять їх», — сказала Мячина.

На питання про те, чи законним є візит Москалькової до Одинцова, адже він є громадянином України, Мячина відповіла: «Він дійсно українець. Але Москалькова подала його у список на відвідування і поки що заявила лише про намір його відвідати». 

На уточнююче питання про те, чи можуть Москалькову не пустити в СІЗО до Одинцова, в офісі Денісової повідомили, що таке може бути, оскільки для її відвідин повинна бути синхронність.

Мячина додала, що Людмила Денісова перебуватиме в Росії, допоки її не допустять до незаконно засуджених українців.

Зазначимо, 26 червня російський омбудсмен приїхала в Україну для зустрічі з ув’язненими. Тетяна Москалькова планує відвідати «кримського дезертира» Одинцова та членів екіпажу «Норд».

Сьогодні Москалькова також заявила, що український режисер, ув'язнений у Росії Олег Сенцов відмовився від пропозиції пройти огляд у лікарів, яких оберуть адвокат і родичі.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова заявила, що керівництво російської колонії не пустило її на зустріч із засудженим у Росії українським режисером Олегом Сенцовим та відмовилось надавати будь-яку інформацію. У зв'язку з цим міністерство закордонних справ України відправить Росії ноту.

Разом з тим, Російський омбудсмен Тетяна Москалькова стверджує, що Олег Сенцов припинив голодування. Також Людмилі Денісовій не вдалося зустрітися в РФ із політв’язнем Миколою Карпюком. Попри те у Росії заявляють, що недопуск Денисової до Сенцова та Карпюка не порушує домовленостей.

Не допустили українського омбудсмена ще до одного бранця Кремля, українського журналіста Романа Сущенка. 

У Державному департаменті США закликають Росію негайно звільнити українських заручників Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Володимира Балуха та Олександра Шумкова.

Проте, за словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер не буде писати президенту РФ Володимиру Путіна прохання про помилування.

Як писав «Вголос», 22 червня утримуваний в СІЗО Сімферополя в окупованому Росією Криму незаконно засуджений Володимир Балух прийняв рішення перейти на сухе голодування.

Також, у мережі оприлюднили текст листа, якого Балух написав Порошенку.

Окрім того, в окупованому Сімферополі «Залізничний районний суд» на судовому засіданні, яке відбудеться 25 червня, повинен розглянути клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення Балуха  з СІЗО.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ