У МОЗ впевнені, що зниження споживання трансжирів позначиться на здоров'ї українців позитивно. Адже вони провокують розвиток серцево-судинних захворювань та ожиріння, u-news.com.ua.

«Небезпечний» інгредієнт сприяє збереженню стабільного смаку продукції і продовжує термін її зберігання, тому його масово використовують при виробництві напівфабрикатів, кондитерських виробів, молочних продуктів, їжі з фаст-фуду.

Експерти констатують, що якщо раніше частка шкідливої ​​продукції з трансжирами, «ешками» і ГМО становила не більше 5-7%, то сьогодні може досягати і 50%. За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, шкідливі складові використовують навіть ті виробники, які в підсумку економлять на цьому копійки: «Наприклад, кондитери на використанні тих же трансжирів, підсолоджувачів та ін. економлять в перерахунку на один виріб дійсно кілька копійок. Але якщо помножити все це на кількість виробленої продукції в рік, їх прибуток може обчислюватися тисячами гривень».

Введення обов'язкового маркування із зазначенням точного складу продукції – справа потрібна. Так, начальник аналітичного відділу консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник вважає, що споживач повинен мати можливість усвідомленого вибору, то всі інгредієнти повинні бути чітко вказані.

Втім, багато виробників не тільки не уточнюють в складі продукту класифікацію трансжирів, а й взагалі замовчують про них. Наприклад, при покупці вершкового масла вказується склад з вершків 73% жирності і води. А за фактом виявляється, що вершків там може не бути взагалі, а є тільки пальмова олія, барвники, стабілізатори та інші.

Марія Колесник вважає, що заборона небезпечних інгредієнтів може стати причиною перегляду цін: «Хоча в цілому подорожчання не повинно скласти більш 2-5%».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ