Про це говорили в Києві на панельній дискусії «Інновації в цукровому діабеті: покращення якості життя пацієнтів вже сьогодні», передає кореспондент «Вголосу».

За словами директора Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка серед українців Миколи Тронька, кількість людей із недіагностованим діабетом у 3-4 рази перевищує число зареєстрованих хворих. Понад 80% хворих на діабет схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, спричинених високим вмістом цукру в крові.

«Широкомасштабні клініко-епідеміологічні дослідження показують, що на одного офіційно зареєстрованого інсулінозалежного в Україні припадає 2,5-3 хворих, які ще не знають про те, що в них є діабет. Фактично в Україні нині нараховують приблизно 5-5,5 млн хворих на діабет», – зауважив Микола Тронько. 

Діабет дедалі частіше вражає дітей та молодь, сьогодні таких хворих є понад 9 тисяч. Серед основних причин поширення дитячого діабету – спадковість, слабкий імунітет або перенесений стрес. Найбільш схильні до розвитку діабету підлітки з надмірною вагою. Втім, експерти кажуть, що діабетики можуть жити повноцінним і активним життям, головне – уважний контроль за рівнем цукру в крові та якісна інсулінотерапія. Тому нині провідні наукові інститути світу та фармацевтичні компанії, серед яких відомий лідер «Санофі», активно працюють та впроваджують інноваційні препарати інсуліну, які дозволяють контролювати хворобу й ефективніше поліпшувати якість життя пацієнтів.

Запобігти появі діабету можуть заняття спортом і правильне харчування. Фахівці радять вживати менше жирного, газованих солодких вод. «Відвідування фаст-фудів  це, звичайно, модно серед дітей, підлітків і навіть дорослих, але шкідливо. Кока-коли, пепсі, інші солодкі газовані водички, чипси, гамбургери – це все нездорово і шкідливо. Натомість здоровий і активний спосіб життя, зростання фізичних навантажень, правильне харчування можуть вберегти багатьох від цієї недуги», – розповіла Любов Соколова, завідувачка відділу діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка.

Медики також застерігають, що діабет  тиха і підступна хвороба, яка часто перебігає без відчутних симптомів. Тож радять усім українцям, яким понад 40 років, принаймні раз на рік перевіряти рівень цукру в крові.

ІА "Вголос": НОВИНИ