«В індексі сприйняття корупції за 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих. Це достатньо поганий результат, адже це дало Україні 131 місце з 176 країн, що означає, що Україна внизу цього списку», - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві, - передає Інтерфакс-Україна.

За словами Х. Угаса, експерти організації вважають, що найбільш вираженим випадком корупції є діяльність колишнього президента України Віктора Януковича. «Люди в усьому світі, як і в Україні, очікували дуже сильної реакції в зв'язку з корупцією Януковича, щоб перервати ланцюг безкарності і щоб ті люди, які були причетні до корупції, були покарані», - сказав представник Transparency International.

Водночас, за його словами, в Україні є лише одна справа про держзраду В. Януковича, але немає серйозного розслідування його корупційних діянь. «Ми були дуже здивовані, коли в цей раз ми повернулися, і немає жодної справи у суді проти Януковича з приводу корупції. В суді перебуває справа про звинувачення його в державній зраді, але це не стосується корупції. Називаються різні цифри, які Янукович вивів з України, наприклад 7,5 млрд доларів, 12 млрд, 40 млрд доларів, навіть немає єдиної позиції щодо того, скільки коштів було виведено з України Януковичем», - сказав він.

Х. Угас зазначив, що в цьому напрямку не виконується належна робота, існує безкарність, і цю думку було донесено представниками Transparency International генпрокурору та голові НАБУ.

У свою чергу виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин додав, що, незважаючи на запуск системи електронного декларування, до цього часу жоден чиновник не притягнутий до відповідальності за неправдиву інформацію в декларації.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ