В Україні розглядають можливість мобілізації в армію людей із судимістю, які перебувають у місцях позбавлення волі, а також довічно ув'язнених.

Про це у коментарі Суспільному сказала заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Щодо довічно ув'язнених вона наголосила, що таких в Україні зараз майже 26 тисяч людей.

"І їхні характеристики, і їхній стан, і стан здоров'я, і моральний стан, і бажання долучитися у них теж різне. Тому ми перш за все бачимо перевагу у тих, хто мотивований. А по-друге, шукаємо юридичні конструкції, юридичні можливості звільняти таких людей, щоб вони допомагали відсікати агресію", — сказала урядовиця.

Висоцька в той же час уточнила, що зараз уряд насамперед розглядає можливість залучення до армії засуджених, які вже відбули покарання.

«Тому в проекті закону, який зараз розглядається про мобілізацію, ми передбачаємо саме таку можливість - надати людям, які мають судимість, тобто вільні, вже відбули покарання, жодних претензій країна до них з юридичної точки зору не має, щоб цей статус не заважав їм насамперед», - зазначила вона.

За словами заступника міністра, розглядається також варіант, щоб ув'язнені або люди із судимістю виконували допоміжні функції в армії, і це було б «доречніше, ніж просто перебувати у в'язниці».

ІА "Вголос": НОВИНИ