В Україні хочуть врешті навести порядок із аварійними будинками, які є небезпечними для їх власників.

Про це пише «Сьогодні».

Як зазначається, Міністерство розвитку громад і територій опублікувало текст законопроекту про комплексну реконструкцію будинків в Україні.

Так, в Україні є понад 45 тисяч житлових будинків, жити у яких небезпечно для життя. За даними Держстату на 1 січня 2019 року, старий і аварійний житлофонд в Україні становить 4,31 млн м2 (до 80% від загального фонду є застарілим і знаходиться в незадовільному технічному стані).

У кожного будинку, залежно від типу споруди, є встановлений термін експлуатації. Так, капітальні будинки з кам'яними і цегляними стінами можуть прослужити більше 150 років, будинки з шлакоблоку всього близько 70 років, а ось дерев'яні живуть і взагалі не більше 50 років.

Як відомо, Україна активно забудовувалася багатоповерхівками в 50-70-х роках минулого століття, тому зараз в країні масово закінчується термін експлуатації у "хрущовок" того часу. З кожним роком аварійних будинків стає все більше, але в уряді відтягують з вирішенням цієї проблеми, а ті норми про реконструкцію, які закріплені в законодавстві зараз, просто неможливо втілити в життя.

Розмови про підготовку відповідного законопроекту почалися ще в 2018 році, після зміни влади вони на час затихли, і ось поновилися знову. Законопроект, який підготувало міністерство, зараз винесено на громадське обговорення, але вже можна подивитися, що пропонується в документі.

Зокрема, основний фронт роботи тепер поклали на плечі місцевої влади. Саме органи місцевого самоврядування зобов'язані будуть визначати, чи відноситься будинок до застарілого житлофонду і чи потрібна йому реконструкція. Крім цього, потрібно буде створювати фонди фінансування комплексної реконструкції кварталів, після чого будуть затверджувати плани реконструкції. Визначати, чи потребує квартал комплексної реконструкції, будуть на підставі генеральних планів та детальних планів територій населених пунктів, з урахуванням технічного стану житлового фонду.

У законопроекті також сказано, що для реконструкції необхідно провести збори власників квартир багатоквартирного будинку. Рішення буде прийнято, якщо на це погодяться власники квартир і нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75%. Якщо незгодних з майбутньою реконструкцією буде більше 25%, такий будинок виключається з майбутнього плану з реконструкції кварталу.

Саме ж поняття реконструкції може включати не тільки реконструкцію і модернізацію будівель, але і їх знесення. Під час проведення реконструкції мешканців будинку можуть як відселяти, так і залишати в своїх квартирах, залежно від складності виконання робіт. Якщо умовою реконструкції є обов'язкове відселення, то в разі незгоди мешканця-власника квартири таке відселення здійснюється тільки після відповідного судового рішення.

Якщо реконструкція розрахована на тимчасове припинення експлуатації будинку, то перед реконструкцією власникам квартир і нежитлових приміщень повинні виділити приміщення тієї ж площі з маневреного фонду на весь період реконструкції. Для цього потрібно буде укласти договір, а той мешканець, якому дадуть тимчасову квартиру, зобов'язаний буде справно сплачувати всі комунальні послуги. Якщо ж будинок будуть зносити, мешканцям перед цим обов'язково повинні виділити рівноцінні за площею квартири або ж грошові компенсації.

ІА "Вголос": НОВИНИ