Як повідомляють у прес-службі МОЗ України, в рамках Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою медичні працівники розповідатимуть про ранню діагностику хвороби та її лікування.

За словами спеціалістів, глаукома посідає одне з перших місць серед інвалідності із зору і в разі відсутності раннього виявлення призводить до сліпоти.

Зазвичай початок захворювання проходить безсимптомно. Однак є низка ознак, які підказують людині, що хвороба прогресує. Серед них – «мушки» перед очима, райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього, затуманення зору, часта зміна окулярів.

Лікарі наголошують, що в разі пізнього звернення до лікаря-офтальмолога повернути або зберегти зір неможливо, оскільки при глаукомі повністю атрофується зоровий нерв.

Зважаючи на серйозність хвороби, медики закликають чоловіків та жінок, старших за 40 років, раз на рік перевіряти зір і рівень внутрішньоочного тиску. Особливо, якщо людина належить до групи ризику: хворіє на цукровий діабет, має схильність до вазоспазмів, мігрені, а також мала травми ока.

ІА "Вголос": НОВИНИ