Про це повідомляє канал «112 Україна».

Ініціаторами відповідного законопроекту  №6660 виступили позафракційні депутати від партії ВО «Свобода»: Олег Осуховський, Михайло Головко, Юрій Левченко; головний ініціатор  заступник голови ВО «Свобода» - Андрій Іллєнко.

Згідно пояснювальної записки, заборонити російським гастролерам проводити гастрольні заходи на території України, в тому числі й на окупованій - це дуже важливо в цілях забезпечення інформаційної безпеки та цілісності України.

«Крім того, з метою забезпечення безпеки українських гастролерів доцільно заборонити проведення гастрольних заходів гастролерами, які є громадянами або резидентами України, на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території», - зазначили автори законопроекту.

Документ вводить зміни до закону «Про гастрольні заходи в Україні», забороняючи українським артистам виступати у Росії та на окупованих територіях, а російським, відповідно - в Україні та на окупованих територіях (на окупованих територіях не можна виступати нікому - ані громадянам інших країн, ані особам без громадянства, аж до того часу, коли всі війська агресора будуть виведені, а кордон повернеться під контроль України).

Прописано і ряд виключень:
- гастролер до початку виступів надав організаторам заходу письмову заяву про засудження російської агресії (форму встановить Кабмін);
- обмеження не стосуються громадян РФ, які переїхали жити до України;
- гастролер неодноразово засуджував російську агресію проти Україну, про що свідчать публікації у ЗМІ.

Порушникам забороняється гастролювати в Україні до завершення збройної агресії з боку РФ.

Гастролювання на території РФ для українських артистів пропонують криміналізувати: штраф до 2 550 грн, або арешт до півроку, або обмеження волі до 3 років. При повторному порушенні зазначених норм чи змові групи осіб - позбавлення волі від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Нагадаємо, як писав сьогодні «Вголос»  від початку липня цього року до України не пустили 14 російських артистів-гастролерів.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ