Смерть Катерини Гандзюк є симптомом загальної проблеми України – розгулу насильства у політиці та соціального безладу. Таку думку висловлює американських політолог, політичний консультант Адріан Каратницький, експерт аналітичного центру Atlantic Council (Вашингтон, США).

Як повідомляють українські ЗМІ, 4-го листопада активіст Катерина Гандзюк померла в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2. Катерина стала жертвою нападу з кислотою 31-го липня у Херсоні, перенесла низку операцій. Повідомляється, що після операцій у неї відірвався тромб. У серпні журналіст Мар'яна П'єцух у статті опублікованій виданням «Українська правда» назвала підозрюваних у виконанні замаху. Невідомими, за повідомленням журналістки, лишаються замовники злочину.

Численні оглядачі-міжнародники, експерти з питань України коментують трагічну смерть української активісти. Адріан Каратницький з аналітичного центру Atlantic Council побачив у трагедії окремий прояв значних проблем у державі.

«Смерть громадського активіста Катерини Гандзюк нагадує про брудну таємницю України... Розгул насильства у політиці та соціальний безлад. Від брутальних нападів на громадських активістів до бійок у Верховній Раді, до бійок у телевізійних студіях після запальних і непоінформованих суперечок, до »самосудів« з боку крайньоправих »громадських активістів«, до збройних формувань пов'язаних із політичними партіями, все це має зупинитись», – відзначив Каратницький на своїй сторінці у Facebook.

Експерт наголосив, що відповідь на ці виклики має дати сильна держава, діючи у відповідності до закону. Водночас Каратницький наголошує на важливості публічного несприйняття і осуду тих, хто «забруднює громадський простір ненавистю, пошуком цапів відбувайл та насильством».

«Всі вони мають бути засуджені ЗМІ, відкинуті їх спонсорами та поплічниками, та виключені з їх політичних партій. Ті, хто використовує насильство мають бути швидко та безжалісно покарані. Україна протистоїть зовнішньому агресору... вона також має зупинити внутрішніх агресорів. Вічна пам`ять», – закликав Каратницький.

На небезпеку громадянської активності в Україні звертає журналіст Ян Бейтсон.

«Цього року сталося 50 нападів на активістів в Україні, а з боку влади обмаль, або навіть відсутність дій. Колеги Гандзюк питають, що можна зробити, щоб примусити людей поважати закон, і для того, щоб притягнути до відповідальності винних у її смерті, і заради своїх власних близьких, які продовжують боротись за зміни», – пише Бейтсон.

Чимало коментаторів, західних дипломатів передбачувано висловлюють шок на смуток з приводу трагедії в Україні. Лунають заклики покарати винних.

Офіційну заяву посла США в Україні Марі Йованович оприлюднило посольство Сполучених штатів.

«Від імені уряду США й американського народу висловлюю свої найглибші співчуття родині й друзям Катерини Гандзюк. Ми вкотре закликаємо українську владу притягнути злочинців до відповідальності, включно з замовниками», – йдеться у повідомленні.

«Жахливо засмучена смертю Катерини Гандзюк. Вона боролася із жахливими ранами хоробро та гідно. Важливо, щоб відповідальних за цей жахливий напад притягнули до відповідальності», – писала напередодні посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

Нагадаємо, інформація про смерть Катерини Гандзюк з’явилася 4 листопада. Петро Порошенко закликав «знайти вбивць» активістки, а США та представники Євросоюзу – притягнути злочинців до кримінальної відповідальності.

Згодом керівник поліції Києва Андрій Крищенко підтвердив інформацію про смерть херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Водночас поліція перекваліфікувала кримінальне провадження, за яким розслідується напад на Катерину Гандзюк на закінчене вбивство.

Глава Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що слідство у справі Гандзюк майже завершене.

Стерненко розповів, що попри страшні муки Катерина Гандзюк намагалася зробити якомога більше для розкриття нападів на українців.

Згодом ГПУ передала справу Гандзюк до СБУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ