Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроекти про відповідальність підприємців, які не допустили працівників ДСНС на підприємство, задля перевірки техніки пожежної безпеки.

За відповідне рішення 26 січня проголосувало народних депутатів, пише ІА Вголос.

Під час виступу заступник міністра МВС Антон Геращенко наголосив, що минулого року було зафіксовано 30 тисяч випадків недопуску інспекторів ДСНС для перевірки пожежної техніки безпеки. Відтак, новим законом передбачено зростання розміру штрафу за недопуск до 1700 грн.

«Пропонується значно підвищити розмір штрафної санкції за адміністративне правопорушення, передбачене статтею 183 Кодексу, встановивши його на рівні від 3400 до 10 200 гривень. Розмір максимальної штрафної санкції перевищує розмір середньої заробітної плати, установленого в серпні 2019 року на 14,5 %, у зв’язку з тим, що у 2018 році вартість одного виїзду пожежно-рятувального підрозділу на пожежу складало 41 514 гривень. Розмір максимального штрафу складає 25 % вартості виїзду пожежно-рятувального підрозділу», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки.

Цим законом також передбачається:

  • Надається можливість суддям розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 18514 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
  • Поліцейські матимуть право складати протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 18514 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
  • Якщо власники бізнесу перешкоджатимуть потраплянню працівників ДСНС на підприємства, поліція має право їх затримати для встановлення обставин.
  • Якщо сталась пожежа, яка завдала шкоди людям, передбачена кримінальна відповідальність.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ