У четвер, 4 жовтня, в Україні набув чинності закон щодо оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України та законодавче запровадження механізму «єдиного вікна» на митниці.

Документ опублікували учора, 3 жовтня, в офіційному парламентському виданні «Голос України».

Так, закон спрощує процедури при митному оформленні товарів. Він зобов'язує держоргани, які видали дозвільні документи на митне оформлення, подати їх в електронному варіанті до державної інформаційної системи «Єдине вікно міжнародної торгівлі». Це стосується фітосанітарів, ветеринарів, екологів, радіологів та інших контролерів. Своєю чергою, органи доходів і зборів не зможуть вимагати від декларанта дозвільних документів у паперовому вигляді, якщо, відповідно до закону, вони мають бути в системі «єдине вікно». (У документі формулювання «митні органи» замінили на «органи доходів і зборів»).

Також на митниці прибрали радіологічний контроль, який здійснювали екологи. Представників екологічної служби будуть викликати лише у разі, якщо мобільні пристрої прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону. Таким чином, на митниці залишаться тільки митники та прикордонники, які будуть попередньо оглядати товари й упродовж двох годин вирішувати, пропустити їх чи викликати профільних експертів. У разі виклику експерти повинні прибути негайно і також упродовж двох годин вирішити, пускати товар, заборонити пропуск чи призначити інспектування /взяття проб / додаткову обробку. Дані про будь-які вжиті щодо товару рішення вносять в інформаційну систему «єдине вікно».

Відповідно до закону, автоматизована система управління ризиками (АСУР) є складовою єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів. Це має унеможливити неконтрольованість і різні підходи до визначення митної вартості товарів.

При тимчасовому вивезенні з України культурних цінностей треба буде надати документи про право на це.

Програмістам спецпідрозділу Державної фіскальної служби передбачається встановити вищі зарплати, у розрахунку станом на 2018 рік: провідному спеціалісту — 35 тис. грн, головному спеціалісту — 38,7 тис. грн, заступнику керівника — 42 тис. грн, керівнику підрозділу — 44 тис. грн.

Документ імплементує в українське законодавство частину положень Конвенції про спільний режим транзиту NCTS.

ІА "Вголос": НОВИНИ