Про це повідомляє Сегодня.

Ціна на м'ясо курки продавець Наталя змінює майже кожного дня. Каже, робити це доводиться – інакше робота буде в збиток. «Подорожчання йде, постачальники часто піднімають ціни, і у нас піднімаються», – говорить Наталія.

За кілограм курячої тушки зараз просять в середньому 55 грн, за філе – від 80 грн.

Ціни ростуть, бо собівартість виробництва дорожчає щодня, пояснюють на птахофабриці. Майже на 20% подорожчав комбікорм, зросли тарифи на газ і світло. Але головною причиною називають збільшення зарплат, щоб утримати кваліфікованих працівників. Останнім часом вони масово виїжджають за кордон.

«Щоб конкурувати з цими ринками праці, ми змушені сьогодні займатися підвищенням заробітної плати. В цьому році вже переглядалася зарплата, і ми виходимо з того, що рівень 15-20 тисяч грн на місяць – це, можливо, той рівень, який має бути забезпечений», – розповідає виконавчий директор птахофабрики Олексій Марченко.

Зараз ціна української курки практично зрівнялася з європейською – близько двох доларів. Тому багато виробників переорієнтуються на західні ринки, пояснюють експерти.

«Експорт в порівнянні з минулим роком зріс на 42%, хоча виробництво курятини залишилося на тому ж рівні – близько 590 тис. тонн у вазі. На ринку України залишається досить для того, щоб задовольнити внутрішній споживчий попит», – відзначає експерт в сфері АПК Денис Марчук і прогнозує, що до Нового року курятина буде коштувати ще на 15 гривень більше.

ІА "Вголос": НОВИНИ