Протягом 8-19 жовтня на військових аеродромах Вінницької та Хмельницької області відбудуться багатонаціональні військові навчання «Чисте небо - 2018», які стануть одними із наймасштабніших в Україні. Нещодавно стало відомо, які саме літаки продемонструють різні армії світу.

Про це повідомляє "Український мілітарний портал".

Зазначається, що у рамках проведення навчань особовий склад Повітряних Сил ЗС України у взаємодії з іноземними колегами відпрацюють спільне планування та управління повітряними місіями. Крім того, українські льотчики будуть виконувати завдання з силами НАТО в об’єднаному середовищі.

На наймасштабніші в Україні міжнародні авіаційні навчання "Чисте небо - 2018" прибудуть учасники з США, Румунії, Польщі, Королівства Бельгії, Королівства Данії, Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, королівства Нідерландів, Грецької Республіки та Естонської Республіки. Загалом в навчаннях буде залучено понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіо-технічних військ.

Зокрема, зі США прибудуть винищувачі McDonnell Douglas F-15. Ці літаки будуть зі складу 144-го винищувального крила Повітряних Сил Національної гвардії штату Каліфорнія. Вони прибудуть в Україну вперше за останні 20 років. До цього американські винищувачі F-15 відвідували Україну з 10 по 14 червня 1997 року по програмі "споріднених авіабаз" прилетіли 4 F-15E в супроводі літака-заправника KC-135 з бази Сеймур-Джонс, США.

Загалом зі США в Україну прибуде більше десятка одиниць авіаційної техніки. Це, зокрема, військово-транспортні літаки С-130 Hercules, які є основними тактичними військово-транспортними літаками ПС багатьох країн. Також це літаки-заправники Boeing KC-135 Stratotanker.

Прибуде й американський розвідувально-ударний безпілотник МQ-9. Він розроблений компанією General Atomics Aeronautical Systems для використання у ВПС США, ВМС Сполучених Штатів і Британських Королівських військово-повітряних силах.

Також разом з українськими й американськими пілотами завдання в небі виконуватимуть їхні польські та румунські колеги на літаках F-16C.

ІА "Вголос": НОВИНИ