[media=129530,129531,129532,129533,129535] 

Про це міністр заявив сьогодні у Львові під час робочого візиту, передає кореспондент «Вголосу».

Павло Петренко відзначив, що завдяки реформуванню в українській системі судочинства сталася справжня революція. 

«Більшість посад у новій судовій системі України буде вільною, вакантною, і на ці посади будемо проводити публічні конкурси. Це означає, що судова система отримає фактично повне перезавантаження. Йдеться про 5-6 тисяч відповідних вакантних посад. Верховний Суд України буде оновлено, і всіх суддів обиратимуть через відкриті конкурси. Всю апеляцію буде оновлено, а більшість суддів районних судів, яких призначали під час правління Януковича, буде звільнено з посад», – підкреслив міністр юстиції.

Друга річ, яка має велике значення для держави і на якій акцентував Петренко, – позбавлення суддів недоторканності.

«Ми прибираємо касту, яка мала абсолютний імунітет і могла собі дозволяти вчиняти правопорушення, злочини і не нести за це роками відповідальності. Конституція змінилася, і суддя, як звичайний український громадянин, який узяв хабара, збив на дорозі людину або завдав комусь тілесні ушкодження, може бути затриманим, арештованим і притягненим до суду», – наголосив міністр.

Третя річ, яка також, на думку Павла Петренка, дозволить декомунізувати судову систему, – спрощення доступу до суду. Тобто нині, за його словами, залишилися три інстанції – місцевий суд, до якого щодня приходять люди за потреби, апеляція і єдиний Верховний Суд.

Окрім того, міністр юстиції наголосив на потребі реформування пенітенціарної служби, яка фактично не змінилася, залишилася радянською з усіма її елементами: знищенням людини, позбавленням її честі та гідності.

«Завдяки реформуванню пенітенціарної служби в’язні не втрачатимуть гідність і матимуть шанс повернутися до нормального життя», – підкреслив міністр юстиції.

Під час робочого візиту до Львова Павло Петренко взяв участь в урочистій церемонії одруження і вручив свідоцтво про шлюб переможниці конкурсу на посаду до органів юстиції Львівщини, яка разом із майбутнім чоловіком скористалася онлайн-сервісом бронювання дати шлюбу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ