В Україні з 1 січня почала діяти гарантована та ринкова ціна на газ для населення.

Про це повідомляє «Економічна правда».

За домовленостями з МВФ, з 1 січня 2020 року усі українці повинні платити за газ ринкову ціну. Однак, щоб захистити населення від коливання цін, Кабмін увів так звану «страхову ціну», тобто фіксацію ціни на певному рівні.

Це означає, що в українців з 1 січня буде два варіанти, як платити за газ для дому: або за гарантованою (яка діятиме до кінця кварталу), або за ринковою ціною.

Страхова ціна «Нафтогазу» становить 6 961 грн за тисячу кубометрів з ПДВ — її визначили на підставі котирувань на найбільшій європейській газовій біржі. Така ціна на 7% менша, ніж у першому кварталі 2019 року.

Кінцева ж вартість газу залежатиме від тарифів на транспортування, які встановлює Нацкомісія з тарифів. Якщо виходити з тарифів у листопаді, вартість газу може становити близько 8 тис грн за тисячу кубометрів.

За словами голови міністра енергетики Олексія Оржеля, після підписання угоди про транзит газ може стати чи не найдешевшим за всю історію перемовин.

Є й інші новини: платіжки за теплову енергію за грудень 2019 року за рахунок їх коригування, відповідно до ринкової ціни на газ у грудні, можуть бути знижені на 300-400 грн.

Нагадаємо, що Україна почала транзит російського газу в Європу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ