У понеділок, 21 грудня в Києві анонсують проведення “Всеукраїнського національного конгресу”.

Під час нього низка активістів пропонуватимуть “перезаснувати державу Україна”. Зокрема вони хочуть створити нові органи влади: законодавчі, виконавчі, праовохоронні, податкові, органи безпеки тощо.

Інформацію про свої наміри вони активно розповсюджують на своїх публічних сторінках у соцмережах.  Служба безпеки України негайно відреагувала на дії заколотників і 19 грудня по всій Україні здійснила низку обшуків та допитів відповідно до відкритого кримінального провадження за ст. 353 ККУ (Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи).

Серед учасників руху - 39-річний мешканець Дніпра Анатолій Балахнін, який вважає себе «ідеологом». Він не має юридичної освіти, проте запевняє, що самостійно вивчив українське законодавство і трактує його по-своєму.

Проти нього розпочали кримінальне провадження за ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Коли до нього завтіали співробітники СБУ, він відмовився їм відчиняти двері і почав пряму трансляцію на своїй сторінці у Facebook.

  • Ви відкриваєте двері чи ні?, — на відео чутно, як крізь зачинені вхідні двері питають співробітники СБУ.
  • Ламайте двері. Це не моя квартира. Я навіть не знаю, хто ви, — спокійним тоном відповідає Балахнін.
  • Я — старший слідчий Головного управління СБУ в Дніпропетровській області.
  • Можете викликати мене до себе.
  • В мене є санкція на проведення обшуку у цій квартирі, бо ви тут проживаєте. Ви будете добровільно відкривати?
  • Це не моя квартира, — вперто стоїть на своєму Балахнін.
Анатолій Балахнін ще у 2017-му почав мандрувати Україною та агітувати за створення альтернативних органів державної влади і самоврядування. Під час кожного візиту він залучав кількох прихильників і так йому вдалося у шістнадцяти областях України створити альтернативні місцеві ради. Зокрема, він начебто «заснував» із десятьма спільниками і нову Київську міську раду.

Балахнін вже навіть розробив “посвідчення депутатів” та печатки міськрад і пропонував усім робити їх за підготовленим зразком.

Раніше він публічно називав державні органи України «нелегітимними» та «нікчемними» і агітував за те, щоб «перезаснувати Республіку Україну »з нуля«.

Слід зауважити, що, на думку експертів, заходи на зразок так званого »Всеукраїнського національного конгресу” не мають жодної юридичної сили:

“Рішення про заснування державних органів не може приймати купка людей. Нічого спільного із законністю такий формат діяльності не має, – пояснює правник, доктор юридичних наук Віталій Шевченко. – Україна – демократична держава, і проведення масових акцій та зборів не заборонені. Але спроби заснувати парламент або нові збройні сили – це злочин, описаний низкою статей Кримінального Кодексу України, зокрема ст. 109, 110, 111, 353”.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ