Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

«Станом на 18 липня 2017 року в Україні зафіксований 81 випадок захворювання на ботулізм, захворіло 90 осіб, 9 з яких померли», йдеться в повідомленні.

Як наголошують у міністерстві, 8 із 9-ти померлих захворіли внаслідок вживання в'яленої риби, 4 промислового виробництва. Зазначається, що з моменту проникнення збудника захворювання в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 25 діб. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. При важких формах він становить, в середньому, близько доби.

У МОЗ також нагадують, що серед симптомів захворювання нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкий стіл без патологічних домішок. Це триває в середньому 20-24 години. Надалі з'являється порушення зору одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

«Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль при ковтанні, першіння в горлі всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. При появі симптомів захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря», – наголошують у МОЗ.

Як писав «Вголос», в Україні нещодавно зафіксували ще кілька випадків захворювання на ботулізм. Один з них стався через вживання рибної консерви промислового виробництва. Раніше ботулізмом від в'яленої риби заразилася жінка у Кіровоградській області, від якого за декілька днів померла.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ