Реальна зарплата в травні порівняно з квітнем зменшилася на 1,6%, а проти травня 2020 року – зросла на 16,8%.

Про це повідомляє Держстатистики.

Розмір середньої заробітної плати у травні зменшився до 13 499 грн. Так, порівняно з квітнем розмір середньої номінальної заробітної плати зменшився на 0,3%, або на 44 грн. У річному вимірі (проти травня минулого року) зафіксовано зростання на 28,1%, тоді як місяцем раніше було 29,8%.

При цьому на 1 червня сума заборгованості з виплати зарплати становила 3,35 млрд грн, зменшившись за місяць на 6,1%. Так, на початок червня цього року основна частка суми заборгованості припадала на промисловість (74,8%), професійну, наукову та технічну діяльність (8,2%). При цьому більше половини боргу утворено в Донецькій (20,4%), Харківській (14,7%), Дніпропетровській (12,3%) областях та місті Києві (13,8%).

Додамо, дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Зауважимо, реальна заробітна плата характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін споживчих цін на товари і послуги та рівня податків й обов’язкових платежів.

ІА "Вголос": НОВИНИ