Про це свідчить опитування, проведене фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології з 23 жовтня до 5 листопада.

Переконані в успіху реформ лише 5%, ще 22% загалом мають віру, проте з певними сумнівами. А число зневірених росте: минулого року зовсім зневірених було 28%.

Тепер 41% населення вважає, що взагалі не було зроблено нічого, ще 35% – що зроблено 10% необхідного, 10% – що не більше третини, 0,5% – що не більше половини, і лише 0,4% відповіли, що більшу частину необхідних реформ уже зроблено. 

На думку громадян, найбільший спротив реформам чинять бюрократія, чиновники (35%) та олігархи (34%). 29% опитаних вважають гальмом реформ уряд, ще 25,7% – президента.

Водночас як на рушія реформ 30% українців покладаються на уряд, 28,5% – на президента, 27% – на населення, 26% на громадські організації й волонтерів, ще 17% на країни Заходу.

Порівняно з минулим роком дещо більше надій населення стало покладати на себе та на громадські організації й волонтерів і дещо менше – на Захід.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ