У Національному музеї історії України відкрили виставку «Повернення», присвячену іконі «Богородиці Володимирській», що належала родині останнього гетьмана України Павла Скоропадського.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Зазначається, що ікону на аукціоні в Женеві викупив український колекціонер Ярослав Голдун.

За словами директора Національного музею історії України Тетяни Сосновської, Ярослав Годун звернувся до музею з проханням надати експертний висновок.

«У власника і музею виникло бажання показати цю ікону українцям, і тому її вирішили представити у проекті «Повернення», що матиме продовження. Ми хочемо привернути увагу до того, що завдяки зусиллям, патріотизму, переконанням наших співвітчизників до нас повертаються артефакти, які могли б і не повернутися в Україну», – сказали на відкритті виставки.

Повернена ікона належить до строганівської школи іконопису, оздоблена срібними з позолотою шатами, авторства невідомого майстра (Волинь XVII ст.).

У 1918 році образ вивезла родина Скоропадських за кордон, і весь цей час вона зберігалася в родині Павла та Олени Скоропадських, спочатку в Німеччині, згодом у їх молодшої доньки Олени Отт-Скоропадської.

Теперішній власник ікони, колекціонер Голдун, розповів, що придбав ікону родини Скоропадських на аукціоні в Женеві, де її виставили нащадки Олени Отт-Скоропадської у 2018 році. Він зазначив, що основними покупцями православних ікон зазвичай на таких аукціонах є російські колекціонери, тому йому довелося витримати певну конкуренцію.

«Помітивши цю ікону (на аукціоні — ред.), я звернув увагу, що вона належала Павлу Скоропадському. Ми зв'язалися з аукціоном, хотіли повернути ту ікону в Україну поза аукціоном, бо шанси придбати її на аукціоні завжди мізерні, оскільки основними гравцями на аукціонах ікон, безперечно, є росіяни. Нам було відмовлено, тому я був вимушений брати участь у цьому аукціоні. Була мета — повернути ту ікону, власне, в Україну, щоб вона не залишилася у Швейцарії чи не поїхала в Росію», – розповів Ярослав Голдун.

На звернення власника фахівці Національного музею історії України разом із Музеєм гетьманства та фахівцями Інституту української археографії та джерелознавства провели дослідження реліквії.

Зокрема, мистецтвознавець, дослідник ікон Дмитро Степовик уважає, що ікона родини Скоропадських насправді є одним із списків (копій) XVII століття з Вишгородської ікони Божої Матері, яка зараз відома широкому загалу під назвою «Володимирська ікона Божої Матері» і є в Третьяковській галереї в Москві.

Як повідомила Сосновська, ікона Скоропадських буде експонуватися в музеї протягом місяця. Також за згодою власника ікони буде продовжено подальше її дослідження, до якого долучаться співробітники музею, фахівці з інших музейних і наукових установ.

Додамо, що в Польщі жінка розклеювала листівки з іконою, на якій присутня ЛГБТ-символіка.

ІА "Вголос": НОВИНИ