За рік в тіньову сферу від реалізації зовнішньоекономічних контрактів підприємствами концерну «Укроборомпром» може виводитися від $200 млн до $400 млн (5,40-10,80 млрд грн.).

Про це написав Дмитро Менделєєв в Дзеркалі тижня.

Такі розрахунки зроблені з огляду на практику встановлення спецекспортерами сум комісійної та агентської винагороди, а також формування витрат на страхування товарів та їх транспортування. Такі витрати в низці випадків перевищують половину вартості контракту.

За даними видання, тіньові «заробітки» на експортних схемах дорівнюють видаткам в державному бюджеті України, які виділяється щорічно на закупівлю озброєнь і військової техніки в рамках оборонного замовлення

За даними Міністерства оборони, в цьому році в держбюджеті на закупівлю та модернізацію озброєння та військової техніки передбачено 11,5 млрд грн. На ці кошти планується поставити для потреб оборони більше 800 одиниць автотехніки, 600 одиниць техніки зв’язку, понад 270 одиниць ракетно-артилерійського озброєння, більше 200 одиниць бронетанкового озброєння і техніки, 3000 одиниць стрілецького озброєння, а також іншого озброєння і військової техніки.

Експортувати товари військового призначення з України мають право державні компанії зі складу концерну «Укроборонпром».

Як нагадують Наші гроші, Національне антикорупційне бюро підозрює посадовців  ДГЗІФ «Укрінмаш» в закупівлі у компанії «Fuerteventura Inter LP» фіктивних агентських послуг на суму майже $1,95 млн. В травні 2015 року держпідприємство та британська фірма уклали агентську угоду, за якою остання повинна була надати послуги посередника для продажу мільйона патронів Генеральному штабу Збройних сил Об’єднаних Арабських Еміратів. Загальна вартість контракту з ОАЕ склала $14,82 млн, а винагорода  «Fuerteventura Inter LP» була понад 12%. Слідство встановило, що жодних агентських послуг британці не надавали, і про це достовірно знали на держпідприємстві, але кошти фірмі перерахували.

ІА "Вголос": НОВИНИ